Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KARAS UKRAINOJE
Kyjivas: Ukrainai atkovojus daugiau teritorijos, Rusija smogė elektros tinklams
BNS
Pexels
Elektros tinklai (asociatyvi nuotr.).

Ukrainiečių kariuomenė pirmadienį pranešė, kad per pastarąją parą atkovojo daugiau kaip 20 gyvenviečių, tęsiantis plataus masto kontrpuolimui.

„Per pastarąsias 24 valandas Ukrainos ginkluotosios pajėgos išstūmė priešą iš daugiau nei 20 gyvenviečių“ ir susigrąžina „visišką jų kontrolę“, – savo pranešime nurodė Kyjivo kariuomenė.

„Atsitraukdami Rusijos kariai paskubomis palieka savo pozicijas ir bėga“, – priduriama pranešime.

Savaitgalį Ukraina paskelbė ir apie kitus savo laimėjimus, įskaitant Iziumo, Kupjansko ir Bakaklijos miestų išvadavimą šalies rytuose.

Kyjivas vėliau pareiškė, kad Rusijos pajėgos tame regione sudavė atsakomųjų smūgių infrastruktūrai.

Pati Maskva pripažino, kad prarado dalį užimtos teritorijos, o ekspertai sako, kad jei bus patvinti pranešimai apie Kyjivo laimėjimus, Kremliaus karinėms ambicijoms Rytų Ukrainoje būtų suduotas stiprus smūgis.

Sekmadienio vakarą Ukrainos rytuose daug kur buvo dingusi elektra, o šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad tai įvyko dėl „Rusijos teroristų“ tyčinių smūgių civilinei infrastruktūrai.

„Visiškas elektros energijos tiekimo nutraukimas Charkivo ir Donecko srityse, dalinis – Zaporižios, Dniepropetrovsko ir Sumų srityse“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime, paskelbtame socialiniuose tinkluose.

„Jokių karinių objektų, – pridūrė prezidentas. – Tikslas yra atimti iš žmonių šviesą ir šilumą.“

Ukrainiečių pareigūnai nurodė, kad Rusija smogė jų rajonų elektros perdavimo infrastruktūrai. Vėliau gauta pranešimų, kad elektros tiekimas daugumoje paveiktų vietovių buvo atnaujintas.

Charkivo srityje per Rusijos karių suduotą smūgį elektrinei žuvo vienas darbuotojas, pranešė gubernatorius Olehas Synjehubovas. Jis pridūrė, kad elektros energijos tiekimas buvo iš dalies atnaujintas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka pareiškė, kad šios Rusijos atakos buvo „nevilties aktas po didžiulių Rusijos nuostolių ir atsitraukimo Rytų Ukrainoje“.

Sekmadienį Rusija sudavė smūgių 15 vietovių, esančių tarp rytinio Kramatorsko miesto iki pietinio Mykolajivo uostamiesčio, pranešė Ukrainos kariuomenė.

Ukrainiečiai anksčiau neteko visos elektros energijos, gaminamos Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje.

Šalies branduolinės energijos agentūra pranešė, kad paskutinis veikęs šios jėgainės reaktorius savaitgalį buvo išjungtas saugumo sumetimais dėl aplink besitęsiančių kautynių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį apkaltino Kyjivą Zaporižios AE – didžiausios Europoje branduolinės jėgainės – apšaudymu. V. Putinas taip pat perspėjo, kad tokie veiksmai gali turėti „katastrofiškų pasekmių“.

2022 09 12 12:19
Spausdinti