Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
Kyjive – dronų smūgiai, Rusijoje sudužo karinis lėktuvas
BNS
Twitter
Kyjivas po dronų atakos.

Maskva pirmadienį suintensyvino atakas visoje Ukrainoje, įskaitant dronų kamikadzių smūgius Kyjive, daug kur nutraukdama elektros tiekimą, o Rusijoje netoli sienos su Ukraina sudužo rusų karinis lėktuvas.

Manoma, kad Maskva bando kompensuoti aštuonis mėnesius trunkančio karo Ukrainoje nuostolius mūšio lauke, vykdydama baudžiamąją politiką ir prieš žiemą smogdama ukrainiečių energetikos objektams – taip prezidentas Vladimiras Putinas tikisi susilpninti pasipriešinimą.

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis anksčiau pareiškė, kad Rusija smogė svarbiai infrastruktūrai trijuose regionuose, įskaitant rytinę Sumų ir centrinę Dnipropetrovsko sritis, ir nutraukė elektros tiekimą šimtams šalies miestų ir kaimų.

Antradienį Ukraina pranešė, kad trys smūgiai suduoti „energetikos objektui“ Kyjive.

„Preliminariai – trys smūgiai į elektros tiekimo objektą kairiajame Kyjivo krante“, – socialiniame tinkle pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyryla Tymošenka.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko sakė, kad po smūgio „svarbios infrastruktūros objektui“ buvo pranešta apie sprogimus sostinės šiaurės rytuose esančiame Desnos rajone.

Ukraina pranešė, kad Kyjive pirmadienį žuvo keturi žmonės, įskaitant kūdikio besilaukiančią sutuoktinių porą, o dar keturi gyventojai žuvo šiaurės rytiniame Sumų regione.

Tuo metu Rusijos pareigūnai pranešė, kad Rusijos pietvakariuose esančiame Jeisko mieste į gyvenamąjį rajoną rėžėsi karinis lėktuvas.

Mažiausiai 13 žmonių žuvo, įskaitant tris vaikus, o 19 žmonių buvo sužeisti, antradienį pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Pranešime sakoma, kad gelbėtojai jau baigė žmonių paiešką griuvėsiuose.

Gynybos ministerija pranešė, kad abu pilotai, vykdę mokomąją misiją, sėkmingai katapultavosi.

Po Rusijos pirmadienio atakų Ukrainoje, per kurias buvo panaudoti iranietiški dronai kamikadzės, ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareikalavo Europos Sąjungos sankcijų Iranui ir apkaltino Teheraną aprūpinant Rusiją dronais.

Pirmadienį naujienų agentūros AFP žurnalistas matė žemai virš Kyjivo centro praskrendančius dronus, kuriuos policija bandė numušti iš automatinių ginklų, ir po sprogimų mieste kilusius dūmus.

Ukrainos kariuomenė pranešė, kad pirmadienį numušė aštuonis Irane pagamintus dronus ir dvi Rusijos sparnuotąsias raketas.

Anksčiau Rusija Kyjivui smogdavo daugiausia raketomis. Analitikai mano, kad lėčiau skraidančius dronus „Shahed“ galima užprogramuoti tiksliai smogti tam tikriems taikiniams naudojantis GPS sistema, tikintis, kad ji veiks patikimai.

Iranas neigia, kad eksportuoja ginklus kuriai nors konflikto šaliai, tačiau Jungtinės Valstijos įspėjo, kad po smūgių Kyjive imsis veiksmų prieš įmones ir valstybes, dirbančias su Teherano dronų programa.

Smūgiai Kyjivui buvo suduoti praėjus lygiai savaitei po to, kai spalio 10 dieną Ukrainos sostinę ir kitus miestus Rusija apšaudė raketomis – per didžiausią pastarųjų mėnesių atakų bangą, pareikalavusią mažiausiai 19 žmonių gyvybių. Šios atakos, per kurias taip pat buvo sužeisti 105 kiti žmonės, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

„Atrodo, kad dabar jie mus daužo kiekvieną pirmadienį“, – sakė taksi vairuotojas Serhijus Prichodka, laukęs keleivių netoli sostinės centrinės geležinkelio stoties.

„Tai naujas būdas pradėti savaitę“, – sakė jis AFP.

„Dronai kamikadzės ir raketos atakuoja visą Ukrainą. Priešas gali pulti mūsų miestus, bet nesugebės mūsų palaužti“, – sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Rusija šia teroro forma nieko nepasieks net ir dabar, kai mes dar neturime pakankamai oro gynybos ir priešraketinės gynybos sistemų“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas po smūgių paragino pašalinti Rusiją iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20). Ši šalių grupė kitą mėnesį rengia viršūnių susitikimą.

„Tie, kas duoda įsakymus pulti ypatingos svarbos infrastruktūrą, versti šalti civilius gyventojus ir organizuoja visuotinę mobilizaciją, kad fronto linija būtų nuklota lavonais, tikrai negali sėdėti prie vieno stalo su G-20 lyderiais... [Rusija] turi būti pašalinta iš visų platformų“, – sakoma M. Podoliako pareiškime socialiniuose tinkluose.

2022 10 18 09:19
Spausdinti