Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


SUPRASTI RUSIJĄ
L. Aronas: jie nori revanšo
Vladimiras Laučius

Karas Ukrainoje trunka jau pusantrų metų, ir vis daugiau įtampos kelia klausimas, kokį tolesnį siektiną scenarijų mato didžioji Vakarų galia – Jungtinės Valstijos. Kaip Rusijos pažabojimą ir Ukrainos pergalę suvokia Vakarai, daug kartų skelbę, kad padės Ukrainai nugalėti? Kaip nutiko, kad vėlyvojo sovietmečio rusų visuomenė, nuoširdžiai norėjusi taikos, o ne karo, virto karo ištroškusia, revanšistinių nuotaikų pritvinkusia, nacių laikus primenančia minia? Apie tai Vladimiras Laučius svarsto su Amerikos verslo instituto Rusijos tyrimų padalinio vadovu, politologu Leonu Aronu.

Karo Ukrainoje rezultatas, vadinasi, ir Ukrainos, ir Rusijos likimas, šiandien labai priklauso nuo JAV pozicijos. Praėjusių metų pavasarį Vašingtono oficialūs atstovai (turiu omenyje pirmiausia gynybos ministrą Lloydą Austiną) kalbėjo apie tai, kad turėtume siekti Rusijos strateginio pralaimėjimo. Nuo tada apie Rusijos strateginį pralaimėjimą iš esmės nebebuvo kalbama.

Šiandien, kai praėjo jau pusantrų metų nuo Rusijos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą, matoma, kad Vakarų pagalba Ukrainai ginklais neleidžia Kyjivui susigrąžinti po vasario 24 d. Rusijos užgrobtų teritorijų. Amerika neduoda didelio nuotolio raketų. Neduoda priešraketinės gynybos priemonių, kurios leistų apsaugoti dangų ne tik virš Kyjivo, bet dar – bent jau – virš Odesos. O gal ir virš visos Ukrainos. Juk JAV turi pakankamai priešraketinės gynybos sistemų, kad galėtų duoti 50 ar net 100 „Patriot sistemų Ukrainai. To pakaktų, kad Ukrainos dangus būtų apgintas.

Na, ir Ukrainos pilotų mokymo tema, kuri, jei neklystu, svarstoma jau nuo pernai rugpjūčio. Per tą laiką buvo galima apmokyti nemažai Ukrainos pilotų skraidyti F-16. Klausimas, kodėl viskas taip vyksta? Galbūt todėl, kad Joe Bideno administracija iš tikro nenori to strateginio Rusijos pralaimėjimo, apie kurį kalbėjo gynybos ministras ir kuris reikštų smūgį Vladimiro Putino režimui? Galbūt Vašingtonas nenori tokių radikalių permainų Rusijoje, dėl kurių žlugtų V. Putino režimas ir prasidėtų baisus nestabilumas? Kaip manote, ar gali būti tokie paaiškinimai?

2023 10 05 06:45
Spausdinti