Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV GYNYBOS SEKRETORIAUS VIZITAS UKRAINOJE
L. Austinas Kyjive siekia sumažinti susirūpinimą, kad JAV parama Ukrainai gali sumažėti
BNS
Scanpix
Lloydas Austinas apsilankė JAV ambasadoje.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį apsilankė Ukrainoje su iš anksto neskelbtu vizitu, siekdamas sumažinti Kyjivo susirūpinimą, kad jo svarbaus sąjungininko Vašingtono parama gali sumažėti, Rusijos plataus masto invazijai tęsiantis jau beveik 21 mėnesį.

Jungtinės Valstijos nuo Rusijos invazijos pradžios suteikė Ukrainai daugiau kaip 40 mlrd. dolerių (36,6 mlrd. eurų) vertės saugumo pagalbos ir pažadėjo remti Kyjivą „tiek ilgai, kiek reikės“, tačiau griežtosios linijos respublikonų pasipriešinimas sukėlė abejonių dėl Amerikos pagalbos ateities.

Atvykęs į Ukrainos sostinę, L. Austinas apsilankė JAV ambasadoje ir susitiko su diplomatais bei Gynybos departamento darbuotojais.

„Jūs leidžiate mums teikti paramą šaliai, kuri kovoja dėl savo egzistavimo“, – sakė L. Austinas kariams ambasadoje.

Gynybos departamento vadovas per savo vizitą, apie kurį saugumo sumetimais iš anksto nebuvo skelbta, taip pat susitinka su Ukrainos lyderiais.

„Jis taip pat pabrėš nuolatinį JAV įsipareigojimą teikti Ukrainai saugumo pagalbą, kurios jai reikia apsiginti nuo Rusijos agresijos“, – sakė Pentagonas.

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui L. Austinas pareiškė, kad Vašingtono parama yra ilgalaikė.

„Šiandien, pone prezidente, perduodu jums žinią, kad Jungtinės Amerikos Valstijos yra su jumis, mes liksime su jumis ilgam“, – sakė L. Austinas V. Zelenskiui.

L. Austinas pabrėžė, kad Ukrainos pastangos įveikti Rusijos invaziją „yra svarbios visam pasauliui“.

Ukrainos lyderis Pentagono vadovo vizitą įvertino kaip labai svarbų signalą.

„Mes tikimės jūsų paramos“, – sakė V. Zelenskis, dėkodamas Kongresui ir Amerikos žmonėms už paramą.

L. Austinas, vėliau turėtų susitikti su Ukrainos gynybos ministru Rustemu Umerovu ir Generalinio štabo viršininku generolu Valerijumi Zalužnu.

Šis L. Austino vizitas į Kyjivą, kur jis atvyko traukiniu iš Lenkijos, yra antroji Pentagono vadovo kelionė nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Vašingtonas yra didžiausias karinės pagalbos Kyjivui teikėjas, o Amerikos pagalbos sumažinimas būtų didelis smūgis Ukrainai, kuri ruošiasi antrajai karo žiemai.

L. Austinas ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas per spalį vykusį posėdį ragino įstatymų leidėjus išlaikyti paramą Ukrainai, o JAV gynybos departamento vadovas sakė, kad „be mūsų paramos (Ukrainai), (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui pasiseks“.

Mažesni pagalbos paketai

Tačiau kai kurie įstatymų leidėjai respublikonai nepritaria tolesniam pagalbos teikimui, o nauja parama Ukrainai nebuvo įtraukta į praėjusią savaitę patvirtintą laikiną susitarimą, kuriuo siekiama išvengti JAV vyriausybės uždarymo.

Nepaisant to, vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas žurnalistams sakė, kad „mes ir toliau tikime, jog Kongresas suteiks tokią paramą, ir tuo remdamiesi planuojame.“

Vis dėlto JAV parama nebuvo sustabdyta, ir vis dar galima pasinaudoti anksčiau patvirtinta pagalba, nors jos ir mąžta.

Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh anksčiau šį mėnesį sakė, kad pagalbos paketai „mažėja, nes turėjome paramą Ukrainai išskirstyti“.

Be to, kad JAV vidaus politikoje atsirado pasipriešinimas tolesniam pagalbos teikimui, tarptautinį dėmesį nuo Ukrainos atitraukė niokojantis Izraelio ir „Hamas“ karas ir su juo susiję išpuoliai prieš amerikiečių pajėgas Vidurio Rytuose.

Jungtinės Valstijos tvirtina, kad gali teikti pagalbą abiem šalims.

„Kalbant apie tai, ar esama konkurencijos ar priešstatos tarp JAV paramos Ukrainos šalies gynybai ir Izraelio žmonių gynybai, to nėra“, – sakė minėtas JAV gynybos pareigūnas.

„Kai kurie dalykai persidengia, bet kai sutampa tam tikros rūšies amunicija (...), pajėgumų teikimas Ukrainai nemažėja“, – pridūrė pareigūnas.

Jungtinės Valstijos buvo vienos tarptautinės paramos Ukrainai iniciatorių, greitai subūrusios koaliciją ir koordinavusios dešimčių šalių pagalbą Rusijos užpultai Ukrainai.

Ukrainos rėmėjai taip pat rengia mokymus ukrainiečiams kariams, o Jungtinės Valstijos ir kitos šalys įvedė griežtas sankcijas Rusijai, tarp kurių – finansų institucijos, technologijų importas ir energijos eksportas.

2023 11 20 15:54
Spausdinti