Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


SUPRASTI RUSIJĄ
L. Volkovas: jie manė, kad vogti galima, jei iš to bus naudos geram žmogui
Vladimiras Laučius
Scanpix
L. Volkovas.

Rusijos politiniai emigrantai audringais ginčais sutiko šį pavasarį pasirodžiusį Aleksejaus Navalno bendražygės Marijos Pevčich filmą „Išdavikai“. Jame kalbama apie tai, kad Boriso Jelcino aplinkos veikėjai, tarp kurių – ir žinomi Vladimiro Putino kritikai, yra tiesiogiai atsakingi už V. Putino Rusijos atsiradimą. Apie filmą „Išdavikai“ ir skirtingus Vakaruose veikiančių Rusijos politinės emigracijos grupių požiūrius Vladimiras Laučius kalbėjosi su vienu artimiausių A. Navalno bendražygių Leonidu Volkovu.

– Pasikalbėkime apie M. Pevčich filmą, kuriam skyrėte nemažai gražių žodžių ir kurio tęsinį, kiek žinau, tikitės pamatyti. Kaip apibūdintumėte šį filmą? Kokios yra jo stiprybės ir galimos silpnybės?

– Manau, kad tai – reikalingas ir savalaikis pokalbis apie ateitį, kurį reikia tęsti. Svarbu: ne apie praeitį, o ateitį. Įžanga šiam filmui tapo žinomas A. Navalno įrašas, kurį jis paskelbė praėjusių metų rugpjūtį ir kuriame kalbama apie tai, kad praėjusio amžiaus 10-ąjį dešimtmetį Rusijai nepavyko pasukti demokratinės raidos keliu, kai tokia galimybė buvo; kad jis tiki, jog tokia galimybė vėl atsiras, ir reikia išnagrinėti, kodėl nepasisekė tada, kad ateityje nekartotume tos klaidos. Man atrodo, kad daugelis kritikų ir komentatorių išleidžia iš akių šį esminį klausimą, kurį A. Navalnas kėlė kaip pokalbį apie ateitį. Svarbu, kas buvo ne taip, ne todėl, kad ieškome atsakymo į klausimą „kas kaltas“, o todėl, kad mums rūpi atsakyti į klausimą, ką daryti, kad, kai atsiras galimybė, nepasikartotų tai, kas įvyko.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 07 25 06:45
Spausdinti