Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
„Landmine Monitor“: Rusijos minos Ukrainoje – didžiausias iššūkis draudimo sutarčiai
BNS
Pexels
Ukraina.

Rusijai Ukrainoje naudojant sausumos minas, įskaitant naujai pagamintus modelius, kyla grėsmė, kad per pastaruosius 25 metus pasiekta pažanga šioje srityje gali būti sustabdyta, ketvirtadienį pareiškė minų naudojimą stebinti organizacija „Landmine Monitor“.

Jos teigimu, Maskva kuria naujas prieštankines minas ir savo kare Ukrainoje naudojo dar 2021 metais pagamintus sprogmenis.

Stebėtojas teigė, kad minų naudojimas Ukrainoje, taip pat Mianmare, aptemdė 1997 metais Otavoje sudarytos minų draudimo sutarties 25-ąsias metines.

Organizacijos metinėje ataskaitoje nurodoma, kad per pirmuosius devynis 2022 metų mėnesius Ukrainoje nuo minų ir likusių nuo karo sprogmenų nukentėjo 277 civiliai – beveik penkis kartus daugiau nei 2021 metais, kai nukentėjusiųjų skaičius siekė 58.

„Rusų pajėgos Ukrainoje panaudojo mažiausiai septynių tipų prieštankines minas nuo tada, kai Rusija įsiveržė į šią šalį vasario 24 dieną“, – teigiama ataskaitoje.

Organizacija taip pat teigė turinti patvirtintų įrodymų, kad Rusijos pajėgos nuo 2022 metų vasarį daugelyje Ukrainos vietų prieš atsitraukdamos ir apleisdamos savo pozicijas yra padėjusios „aukos aktyvuojamus spąstus ir savadarbius sprogstamuosius įtaisus“.

Be to, keliuose regionuose, kurių daugelį Rusija kontroliavo ilgesnį laiką, buvo naudojamos „mėtomosios minos“.

„Didžiausias iššūkis besiformuojančiai normai prieš šiuos ginklus yra naujas jų naudojimas“, – sakė organizacija.

„Sausumos minos ir toliau žudo ir sužeidžia civilius gyventojus, naikina pragyvenimo šaltinius, neleidžia naudotis žeme ir trukdo naudotis pagrindinėmis paslaugomis daugiau nei 60 šalių ir teritorijų“, – teigė ji.

Draudimo sutartis privaloma maždaug 164 šalims, kurios kartu sunaikino daugiau kaip 55 milijonus sukauptų prieštankinių minų.

Priešingai nei Ukraina, Rusija nėra pasirašiusi šios sutarties.

Ataskaitoje nurodoma, kad 2021 metais visame pasaulyje 50-yje teritorijų buvo užregistruoti mažiausiai 5 544 nukentėjusieji nuo minų ir likusių nuo karo sprogmenų, įskaitant 2 182 mirtis.

Nukentėjusiųjų sumažėjo, palyginti su 2020 metais, kai skaičius siekė 7 073.

Visų laikų mažiausias skaičius – 3 456 – buvo užregistruotas 2013 metais.

„Pastaruosius septynerius metus nukentėjusiųjų nuo sausumos minų ir likusių nuo karo sprogmenų skaičius buvo nerimą keliančiai didelis“, – teigiama ataskaitoje.

„Šią tendenciją iš esmės lėmė nuo 2015 metų padažnėję konfliktai ir užterštumas savadarbėmis minomis“, – pranešė „Landmine Monitor“.

2022 11 18 10:28
Spausdinti