Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS INVAZIJA
Latvijos parlamentas paskelbė Rusiją „terorizmą remiančia valstybe“
BNS
Pexels
Latvija.

Latvijos parlamentas ketvirtadienį priėmė pareiškimą, kuriuo Rusija paskelbta „terorizmą remiančia valstybe“, o jos veiksmai Ukrainoje vadinami „sąmoningu ukrainiečių tautos genocidu“.

Saeimos pareiškime sakoma, kad parlamentarai „pripažįsta Rusiją terorizmą remiančia valstybe ir ragina kitas panašiai mąstančias šalis pareikšti tokią pačią nuomonę“.

Pareiškime teigiama, kad okupacinės Maskvos pajėgos Ukrainoje taikosi į civilius gyventojus, pasitelkia kankinimą ir gąsdinimus, siekdama demoralizuoti gyventojus ir kariuomenę.

Latvijos parlamentas pasmerkė vasarį prasidėjusią Rusijos invaziją ir Baltarusijos vaidmenį šiame konflikte, ragindamas pasaulį sugriežtinti sankcijas Maskvai ir Minskui.

Pasak Saeimos, būtina didinti karinę, finansinę, humanitarinę ir diplomatinę paramą Kyjivui, o įsiveržimo kaltininkus – izoliuoti ir patraukti atsakomybėn.

Pareiškime Europos Sąjungos narės raginamos nedelsiant nutraukti turistinių vizų išdavimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams ir kitaip apriboti jiems įvažiavimo galimybes.

Vasario 24-ąją Kremliui pradėjus karinį puolimą, 12 mln. ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus; iš jų 5 mln. išvyko iš šalies.

Anot Saeimos, konfliktas pareikalavo jau tūkstančių Ukrainos karių ir civilių gyventojų gyvybių.

Parlamento pareiškime teigiama, kad nuo 2014 metų Rusija remia separatizmą ir smurtą prieš civilius gyventojus Ukrainos rytiniame Donbaso regione, taip pat aneksuotame Krymo pusiasalyje.

Pasak parlamentarų, priimant sprendimą paskelbti Rusiją „terorizmą remiančia valstybe“ buvo atsižvelgta ir į tai, kad Maskva yra didžiausia ginklų Sirijos režimui tiekėja.

Be to, Maskva pareiškime kaltinama surengus kelias „teroristines atakas“, įskaitant buvusio šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimą Anglijoje 2018 metais ir 298 gyvybių pareikalavusį „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimą 2014-aisiais.

Saeimos teigimu, šiuo metu Rusija sistemingai taikosi į Ukrainos civilinę infrastruktūrą, tokius kaip Olenivkos kalėjimas ir Odesos uostas, naudoja uždraustą ginkluotę.

Pareiškime pabrėžiama, kad panašūs nusikaltimai aprašomi žmogaus teisių aktyvistų ir stebėtojų misijų ataskaitose.

2022 08 11 12:19
Spausdinti