Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LATVIJA
Latvijos premjeras K. Karinis skelbia apie atsistatydinimą
BNS
Julius Kalinskas/ELTA
Krišjanis Karinis.

Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis pirmadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą, savo sprendimo priežastimi nurodęs dinamikos stoką dabartinėje vyriausybėje.

Spaudos konferencijoje jis sakė, kad savo vyriausybės atsistatydinimo pareiškimą įteiks prezidentui Edgarui Rinkevičiui ketvirtadienį.

Kaip pabrėžė K. Karinis, šalies vystymuisi svarbūs daugelis veiksnių, tačiau pirmiausia – stipri ir dinamiška vyriausybė, gebanti priimti sudėtingus sprendimus.

Pasak premjero, po ilgų derybų tapo aišku, kad centristinis „Jungtinis sąrašas“ ir konservatyvusis „Nacionalinis susivienijimas“ daro viską, kad pristabdytų bet kokius bandymus suteikti vyriausybei daugiau dinamiškumo. Jei dinamiškumo negali užtikrinti dabartinė vyriausybė, reikia naujos, sakė jis.

Jis taip pat paragino savo centro dešinės partijos „Naujoji vienybė“ valdybą ir frakciją pasiūlyti naują kandidatą į ministrus pirmininkus. Pats K. Karinis sakė, kad į šį postą nepretenduoja.

„Paprašysiu savo partijos „Naujoji vienybė“ pasiūlyti naują kandidatą į ministrus pirmininkus. Tai reiškia, kad bus naujas ministras pirmininkas“, – žurnalistams sakė K. Karinis.

„Naujoji vienybė“ trečiadienį apsvarstys kandidatus į ministrus pirmininkus, naujienų agentūrai LETA sakė partijos atstovė spaudai ir socialinio aprūpinimo ministrė Evika Silina (Evika Silinia).

Išsamesnių komentarų ji nepateikė.

K. Karinio ir dabartinio ministrų kabineto atsistatydinimas sudarys sąlygas formuoti naują vyriausybę.

Ministrų kabinetas toliau vykdys savo pareigas, kol parlamentas patvirtins naująją vyriausybę.

2022 metų lapkritį vykusius rinkimus laimėjo K. Karinio provakarietiška centristinė partija, tačiau 100 narių parlamente jai pavyko suformuoti tik 53 įstatymų leidėjų koaliciją.

Nuo 2019-ųjų Latvijos premjeru dirbantis K. Karinis neseniai pabandė išplėsti koaliciją, tačiau sulaukė griežtos kritikos iš valdančiojo bloko.

Praėjusią savaitę premjeras pradėjo derybas dėl naujos koalicijos ir vyriausybės sudarymo. Penktadienį įvyko derybos su centro kairiaisiais „Pažangiaisiais“ ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kurios kartu su K. Karinio „Naująja vienybe“ galėtų sudaryti naujosios koalicijos branduolį.

Dabartiniai koalicijos partneriai „Jungtinis sąrašas“ ir „Nacionalinis susivienijimas“ penktadienį atsisakė dalyvauti derybose.

Anksčiau K. Karinis pasiūlė rotuoti keletą ministrų postų, kad vyriausybė taptų dinamiškesnė, tačiau „Jungtinis sąrašas“ ir „Nacionalinis susivienijimas“ atmetė šį pasiūlymą, todėl premjeras paskelbė apie naujos vyriausybės formavimą.

2023 08 14 14:42
Spausdinti