Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LATVIJOS SAEIMA
Latvijos Saeima ratifikavo Stambulo konvenciją
BNS
Martynas Ambrazas/ELTA
Latvijos Saeima.

Latvijos Saeima ketvirtadienį priėmė įstatymą dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo, už jį balsavus tik valdančiosios koalicijos parlamentarams.

Dauguma opozicijos deputatų nedalyvavo balsavime.

Pasak valdančiosios koalicijos, „Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo“ buvo ratifikuota remiantis Latvijos konstitucijos vertybėmis, principais ir nuostatomis dėl žmogaus teisių, lyčių lygybės, santuokos, šeimos, tėvų ir vaikų teisių.

Įstatymo projektą parengusi Socialinės apsaugos ministerija pažymi, kad Stambulo konvencija nustatomos visapusės teisinės gairės moterų apsaugai nuo visų smurto formų ir moterų bei vyrų apsaugai nuo smurto artimoje aplinkoje.

Pagal konvenciją šalys narės turi parengti nuoseklią politiką dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje, užtikrinti, kad institucijos bendradarbiautų tarpusavyje ir su nevyriausybinėmis organizacijomis, pilietine visuomene ir žiniasklaida.

Stambulo konvencija taip pat raginama pasitelkti visas atitinkamas valstybės institucijas ir paslaugas koordinuotai sprendžiant smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje klausimus. Tuo pačiu pabrėžiama būtinybė rinkti statistinius duomenis apie smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje atvejus, nurodė Socialinės apsaugos ministerija.

Premjerė Evika Silinia socialiniame tinkle „X“ parašė: „Išmintingas ir teisingas Latvijos įstatymų leidėjų sprendimas!“

2023 12 01 10:59
Spausdinti