Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ARTIMŲJŲ RYTŲ KONFLIKTAS
Laukiama Irano smūgio
BNS
ELTA
Scanpix

Didėja susirūpinimas dėl galimos Irano atsakomosios atakos prieš Izraelį. Prancūzija penktadienį įspėjo savo piliečius „būtinai susilaikyti nuo kelionių artimiausiomis dienomis į Iraną, Libaną, Izraelį ir palestiniečių teritorijas“.

Užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne tokią rekomendaciją paskelbė Iranui pagrasinus atsakomosiomis priemonėmis dėl Izraelio smūgio iraniečių konsulatui Sirijoje ir taip privertus nuogąstauti dėl smurto eskalacijos Viduriniuose Rytuose.

Teheranas grasinimą Izraeliui paskelbė dėl balandžio 1-osios smūgio Irano konsulatui Damaske, per kurį žuvo septyni Irano revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) nariai, įskaitant du generolus, keturi sirai ir grupuotės „Hezbollah“ narys.

S. Sejourne per pasitarimą dėl krizės taip pat paprašė evakuoti Irane dirbančių prancūzų diplomatų šeimų narius ir nesiųsti į misijas minėtose šalyse jokių prancūzų valstybės tarnautojų.

JAV ambasada Jeruzalėje taip pat paskelbė saugumo įspėjimą savo darbuotojams.

Ketvirtadienį paskelbtame ambasados pranešime sakoma, kad JAV vyriausybės darbuotojams ir jų šeimų nariams draudžiama keliauti už Tel Avivo, Jeruzalės ir Beer Ševos rajonų iki tolesnio pranešimo. Ambasada taip pat priminė JAV piliečiams, kad „nuolat reikia būti atsargiems ir didinti asmeninio saugumo supratimą, nes saugumo incidentai dažnai įvyksta be įspėjimo“. „Saugumo aplinka išlieka sudėtinga ir gali greitai pasikeisti dėl politinės padėties ir naujausių įvykių“, – sakoma pranešime.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pagrasino atkeršyti už Izraeliui priskirtą smūgį į Irano ambasados teritoriją Damaske. Per antskrydį mėnesio pradžioje Irano ambasados komplekse Sirijos sostinėje žuvo du brigados generolai ir penki galingos Irano Islamo revoliucijos gvardijos nariai.

Trečiadienį ajatola pareiškė, kad antskrydis prilygsta Irano teritorijos užpuolimui. Izraelis padarė klaidą ir „privalo bei bus nubaustas“, sakė A. Khamenei, galingiausias žmogus Islamo Respublikoje, tariantis paskutinį žodį visais strateginiais klausimais, jis yra ir Irano ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Spalio 7-ąją palestiniečių islamistų organizacijai „Hamas“ Izraelyje surengus precedento neturintį išpuolį, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 170 izraeliečių ir užsieniečių, daugiausia civilių, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože, kaip skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, jau žuvo 33 634 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Izraelis taip pat suintensyvino smūgius iraniečiams ir Irano sąjungininkams Sirijoje ir Libane.

Nuo pat naujausio karo Gazos Ruože pradžios Izraelis ir Irano remiama libaniečių kovotojų „Hezbollah“ beveik kasdien apšaudo vieni kitus.

2024 04 12 14:18
Spausdinti