Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MIGRANTAI
Lenkija panaikins draudžiamąją zoną pasienyje su Baltarusija
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Baltarusijos pasienis.

Lenkija ketvirtadienį pranešė, kad panaikins pasienyje su Baltarusija paskelbtą draudžiamąją zoną, bet ir toliau statys tvorą palei sieną, kad į šalį negalėtų patekti neteisėti migrantai.

Pernai Varšuva nustatė pasienyje maždaug 400 km ilgio ir 3 km pločio ruožą, kur draudžiama lankytis be leidimo, įskaitant visus migrantus, humanitarinių organizacijų darbuotojus ir žurnalistus.

Zona buvo sukurta praėjusių metų rugsėjį, siekiant neleisti migrantams patekti į šalį, kurios požiūrį į migrantų antplūdį kritikavo daugelis aktyvistų ir spauda.

Lenkų vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis ketvirtadienį pranešė, kad zona bus panaikinta „nuo liepos 1 dienos“.

Tačiau visuomenės nariai vis tiek negalės artintis prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos 200 m atstumu, sakoma tviteryje paskelbtame ministro pareiškime.

Pasienio tvora bus ilgesnė nei 186 km ir apims beveik pusę visos 420 km ilgio sienos su Baltarusija. Tvora bus 5 m aukščio, ten bus įrengtos kameros ir judesio detektoriai.

Apskaičiuota, kad projektas atsieis 353 mln. eurų.

Lenkija kritikuojama dėl savo griežto požiūrio į kovą su neteisėta migracija, taip pat dėl migrantų iš Vidurinių Rytų, dažnai norinčių patekti į šalį per Baltarusiją, apgręžimo.

Neteisėtos migracijos per Baltarusiją į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją srautai smarkiai išaugo pernai. Vakarų šalys dėl to kaltina Minsko režimą ir vadina tai hibridine ataka.

Vis tik prasidėjus karui Ukrainoje Varšuva ištiesė pagalbos ranką ukrainiečių pabėgėliams. Iki šiol Lenkija jų priėmė daugiau kaip keturis milijonus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 09 16:11
Spausdinti