Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


LENKIJA
Lenkijoje „vyksta“ keisti rinkimai, rinkėjų aktyvumas bus nulinis
BNS

Lenkijos rinkimų diena šį sekmadienį bus įrašyta į istorijos knygas: rinkimų apylinkės uždarytos, o rinkėjų aktyvumas bus nulinis dėl koronaviruso pandemijos išprovokuotos politinės krizės.

38 mln. gyventojų turinti Europos Sąjungos narė Lenkija atsidūrė keistoje „prieblandos zonoje“, kai prezidento rinkimai formaliai nėra nei atidėti, nei atšaukti, nes vyriausybė ir opozicija nesugebėjo susitarti dėl konstitucinio ir saugaus sprendimo.

„Esame teisinio absurdo rūke, – naujienų agentūrai AFP sakė Varšuvos politologas Stanislawas Mocekas. –Pagal konstituciją vyriausybei derėjo paskelbti nelaimės padėtį, kad teisėtai atidėtų rinkimus“. 

Valdančioji dešiniojo sparno partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) atsisakymą tai daryti paaiškino tuo, kad padėtis dėl COVID-19 Lenkijoje nėra tokia bloga, be to, užsiminė, kad jei paskelbtų nelaimės padėtį, Lenkijoje veikiančios tarptautinės korporacijos pareikalautų didžiulių kompensacijų, kurias valstybė būtų labai spaudžiama sumokėti.

Tačiau liberali opozicija ir daug stebėtojų mato ir kitą priežastį, dėl kurios vyriausybė žūtbūt norėjo rinkimus surengti gegužės 10-ąją, nors apklausos rodė, kad trys ketvirtadaliai lenkų norėjo atidėjimo.

Opozicija, kuri seniai ragino atidėti balsavimą dėl susirūpinimo, kad laisvi, teisingi ir saugūs rinkimai karantino sąlygomis neįmanomi, tvirtina, kad PiS jų norėjo kuo greičiau, nes siekė kuo geresnių galimybių laimėti dabartiniam šalies lyderiui, partijos sąjungininkui Andrzejui Dudai.

Šiuo metu prezidentas yra favoritas, bet parama jam tikriausiai sumažės, kai pasijus ekonominiai pandemijos padariniai.

Praėjusį mėnesį PiS kontroliuojami žemieji parlamento rūmai priėmė įstatymą, kad rinkimai vyks tik paštu. Taip siekta išsklaidyti susirūpinimą sveikata ir surengti rinkimus gegužės 10-ąją.

Tačiau opozicijos kontroliuojamas Senatas šį įstatymo projektą svarstė kelias savaites ir galiausiai jį atmetė, tad vyriausybei nebeliko laiko organizuoti rinkimus.

Trečiadienį PiS paskelbė, kad rinkimai po fakto bus paskelbti niekiniais.

„Praėjus 2020 metų gegužės 10-ajai ir Aukščiausiajam Teismui, kaip tikimasi, anuliavus rinkimus atsižvelgiant į faktą, kad balsavimas neįvyks, Seimo maršalka paskelbs naujus prezidento rinkimus ankstyviausiu laiku“, – sakoma PiS ir mažesnės koalicijos partijos pareiškime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 10 11:21
Spausdinti