Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


KUBOS REŽIMAS
Lietuva – diktatūros budelis: Kubos opozicionierius ragina ES sekti Lietuvos pavyzdžiu ir nutraukti paramą režimui
Karolis Juršys
IQ fotomontažas.

Lietuva yra vienintelė Europos Sąjungos (ES) šalis, nepritarusi susitarimui dėl ES ir Kubos politinio dialogo ir bendradarbiavimo, kuris leidžia ES teikti finansinę paramą Kubos režimui. Lietuvoje viešintis aktyvus Kubos režimo opozicijos dalyvis dr. Orlando Gutiérrez-Boronat džiaugiasi tokia Lietuvos pozicija ir ragina kitas ES valstybes nutraukti finansinius kanalus su Kubos režimu.

Kubos rezistencijos asamblėjos skaičiavimu, nuo 1988 m. ES yra finansavusi daugiau kaip 200 plėtros projektų Kuboje už maždaug 300 mln. eurų, o 80 iš šių projektų, kuriems skirta 155 mln. eurų, yra vykdomi iki šiol.

Paklaustas, kokią reikšmę Kubai turi šis finansavimas, O. Gutiérrez-Boronat atsakė, kad ES skiriami pinigai nepasiekia Kubos žmonių, o europiečiai, manydami, kad investuoja į Kubos žemės ūkį ar kovą su klimato kaita, iš tiesų maitina Komunistų partiją.

Scanpix
Kubiečiai prie Havanos Kapitolijaus per demonstraciją prieš Kubos prezidento Miguelio Diazo Kanelio vyriausybę Havanoje.

„Turite būti labai atsargūs rinkdamiesi partnerius. Pirma, todėl, kad pinigai nepasiekia Kubos žmonių. Antra, todėl, kad (finansavimas – red. past.) leidžia išlikti valdžioje režimui, kuris gyvuoja ir egzistuoja dėl vykdomų represijų. Per pastaruosius trejus metus režimas numalšino mažiausiai tris didžiulius liaudies sukilimus, o taip yra todėl, kad režimas turi pinigų“, – IQ teigė O. Gutiérrez-Boronat.

Opozicijos narys Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) pateikė kaip pavyzdį, kuriuo turėtų sekti ir europiečiai. Esą JAV įvedus sankcijas Kubai, iš režimo buvo atimta dalis finansinių išteklių, kuriais yra finansuojamos jėgos žinybos. „JAV sankcijos veiksmingai apribojo represinius gebėjimus, nes dabar jie turi mažiau pinigų mokėti jėgos žinyboms. Taigi buvęs kontrolės tinklas subyrėjo. (Kubos kilmės – red. past.) karo belaisvis, su kuriuo kalbėjausi Kyjive, man sakė: ta struktūra, kurią jie turėjo žmonėms kontroliuoti, žlugo. Taigi šie pinigai leidžia jiems išlaikyti dalį tos struktūros“, – pasakojo pašnekovas.

Galiausiai pašnekovas pabrėžia, kad ES, nenutraukdama paramos Kubos režimui, siunčia aiškų signalą – kad ir ką sau leistų komunistinis režimas, Europa tai toleruos.

Seimo narys Emanuelis Zingeris, kalbėdamas apie dabartinę ES politiką Kubos atžvilgiu, teigė, kad ES turėtų izoliuoti Kubos Respubliką. „Jeigu mes skiriame dėmesį Iranui, o Kubai – ne, kas kartu sudaro Rusiją remiančią ašį, mes iš esmės leidžiame ES iš savęs juoktis ir nebekreipiame dėmesio į nuolatines Kubos informacinės agentūros operacijas Lotynų Amerikos erdvėje, nuo ryto iki vakaro transliuojant Putino propagandą kopijuojančią informaciją“, – IQ sakė E. Zingeris.

Jonas Balčiūnas/ELTA
Emanuelis Zingeris.

Politikas tikino, kad pagrindinis ES barjeras, neleidžiantis nutraukti bendradarbiavimo su Kuba, – Ispanija, kurioje, anot E. Zingerio, veikia Kubos lobistai. „Dalis Ispanijos tapo lizdu Kubos saugumo (tarnyboms – red. past.) ir operacijoms (vykdyti – red. past.). Bankuose yra šimtai sąskaitų kubiečių, kurių daugelis yra įsivėlę į represijas prieš Kubos piliečius“, – aiškino Seimo narys.

Du viename: vertybinė politika ir geopolitiniai šachmatai

ES yra svarbi Kubos prekybos partnerė. 2021 m. ES valstybės narės sudarė trečdalį visos Kubos prekybos, 33 proc., palyginti su 11,7 proc. prekybos su Kinija. ES narės taip pat konsolidavo savo tiesiogines investicijas Kuboje, o ES turistai buvo antrasis pagrindinis Kubos turizmo šaltinis. 2016 m. pasirašius ES ir Kubos susitarimą, ES tapo pagrindine oficialios paramos vystymuisi teikėja.

Vis dėlto tai neprivertė Kubos režimo nusisukti nuo Kinijos ir Rusijos įtakos. Kaip rodo 2023 m. „The Wall Street Journal“ atskleista informacija, kurią vėliau patvirtino ir Vašingtone išslaptinti žvalgybos duomenys, Kinijos žvalgybos objektai Kuboje egzistuoja mažiausiai nuo 2019 m.

„The Wall Street Journal“ atskleista informacija buvo didelė naujiena, – pasakojo O. Gutiérrez-Boronat. – Kinijos režimas ir Kubos diktatūra labai bendradarbiauja. Maždaug prieš pusantrų metų netgi buvo paskelbtos nuotraukos, kuriose Kinijos ginkluotoji liaudies policija, t. y. padalinys, malšinantis represijas Honkonge, rengia Kubos specialiąsias brigadas, kurios vykdo represijas Kuboje ir, ko gero, Ukrainoje bei Baltarusijoje.“

Scanpix
Per protestą Havanoje 2021 m. liepos 11 d. policininkai sulaiko Vyriausybės darbui nepritariantį protestuotoją.

Tais pačiais metais tarptautinėje žiniasklaidoje pasirodė ir kita informacija, liudijanti, kad Kubos piliečiai yra aktyviai raginami vykti į Ukrainą kautis Rusijos pusėje. Ukrainos kibernetinio pasipriešinimo dalyviai paviešino šimtų kubiečių, kurie iš Kubos vyko į Rusiją kovoti Ukrainoje, bylas, o rusų aukšto rango karininkas dienraščiui „The Moscow Times“ patvirtino, kad tarptautinius batalionus Ukrainoje sudarė daugiausia kubiečiai ir serbai.

O. Gutiérrez-Boronat tiki, kad Europa turi liautis finansuoti Kubos režimą. Būtent todėl 17 ES ir Lotynų Amerikos valstybių atstovai vasarį kreipėsi į ES institucijas su prašymu nutraukti ES bendradarbiavimą su Kuba.

„Susitarimas nepadėjo pagerinti žmogaus teisių padėties Kuboje. Priešingai, šiandien Kuboje yra daugiau kaip 1400 politinių kalinių. Komunistinė diktatūra Kuboje jau daugiau kaip šešis dešimtmečius neleidžia savo žmonėms naudotis pagrindinėmis pilietinėmis laisvėmis ir teisėmis. Tas pats režimas buvo entuziastingas Sovietų Sąjungos ir Rusijos patikėtinis, aktyviai dalyvavęs intervencijose nuo Angolos iki Ukrainos“, – rašoma vasario 27 d. Stokholme pasirašytame kreipimesi į ES institucijas, kurį pasirašė ir keturi Lietuvos Seimo nariai: Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris, Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis.

2024 07 19 06:44
Spausdinti