Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


APKLAUSA
Lietuviams patrauklesnė J. Bideno kandidatūra JAV prezidento rinkimuose
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose daugiau lietuvių norėtų demokrato Joe Bideno pergalės, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu „Vilmorus“ atlikta apklausa.

Tyrimo metu tūkstančio gyventojų buvo klausiama, kuris iš kandidatų būtų geriau Lietuvai. 32,5 proc. apklaustųjų pasirinko J. Bideną, o 18,1 proc. – antrosios kadencijos siekiantį respublikoną Donaldą Trumpą. Beveik pusė apklaustųjų neturėjo nuomonės.

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sako, kad apklausa atspindi daugumoje Europos šalių vyraujančias tendencijas. Jo teigimu, neigiamą europiečių nusistatymą lemia kontroversiški prezidento D. Trumpo pasisakymai bei gausi kritika, kurios jis susilaukia žiniasklaidoje.

„Ankstesni tyrimai taip pat rodė, jog D. Trumpas yra mažiau palankiai Lietuvoje vertinamas lyderis nei buvę JAV prezidentai, pavyzdžiui, Barackas Obama. Savo ruožtu J. Bidenas yra lengviau nuspėjamas, viešėjęs ir Lietuvoje, tad, net ir respondentams nesigilinant į konkrečias jo politikos idėjas, asmenybė, galima manyti, atrodo patrauklesnė“, – BNS sakė L. Kojala.

Jo teigimu, J. Bideno retorika būtų būtų nuosaikesnė, jis labiau nei D. Trumpas akcentuotų  daugiašales institucijas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius teigia, kad lietuviai „labiau remia J. Bideną, nes jis žada griežčiau elgtis su Rusija, nuosekliau palaikyti NATO, vykdyti tradicinę JAV politiką Baltijos šalių atžvilgiu“.

JAV prezidento rinkimai vyksta antradienį, lapkričio 3-ąją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 03 07:57
Spausdinti