Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ALFA TAŠKAS
Lietuvos ambasadorius Izraelyje paaiškino, kodėl Irano ataka žydų beveik nepaveikė
IQ
Unsplash
Nuolatinės nedraugiškų šalių atakos Izraeliui mažai kenkia.

Kol kas aštriausiu pastarųjų dienų įvykiu išlieka Irano įvykdyta dronų ir raketų ataka prieš Izraelį. Nors po pastarosios Vakaruose baimintasi, kad tarp dviejų valstybių gali kilti karas, kuris apimtų visus Artimuosius Rytus, Lietuvos ambasadorius Izraelyje Audrius Brūzga sako, kad tarp pačių žydų ši ataka nei didelės panikos, nei nerimo nesukėlė.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus, nors iš šalies atrodo, kad Irano ataka buvo itin rimta ir Izraelio konfliktą perkėlė į kitą etapą, reikia atsižvelgti į tai, kad Izraelis iš esmės gyvena karo režimu.

„Reikia pastebėti, kad ta padėtis, kuri dabar yra Izraelyje, iš tikrųjų žmonėms nėra nieko naujo. Šalis kariauja nuo pat spalio 7 d. Žmonės gyvena su tomis mintimis, kad vis dėlto taikos nėra, kad jų kariuomenė kariauja Gazoje prieš teroristus. Šiuo metu galbūt yra ten sumažėję kariniai veiksmai, bet įtampa išlieka, jos yra visur – ir pietuose, ir šiaurėje, iš Libano „Hezbollah“ atakuoja beveik kiekvieną dieną.

Žmonės yra perkelti iš šiaurinių rajonų į šalies gilumą, į viešbučius, laukia, kol vis dėlto pasibaigs karas ir bus galima grįžti. Tad šita nauja ataka iš tikrųjų iš Irano galbūt nebuvo šokiruojanti. Be abejo, privertė žmones dar kartą pergalvoti ir pasiruošti tinkamai galimiems rezultatams ir galimai žalai“, – sako A. Brūzga.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus, Izraelyje labai gerai veikia vidaus saugumo tarnybos, kurios, vos kas nutinka, beveik momentaliai praneša, kur yra pavojus ir ką reikia daryti.

„Tą naktį, iš tikrųjų jau vakare, besitikint Irano atakos, per šitas programėles, per masines informavimo priemones žmonėms buvo perduota žinia saugotis, dar kartą pakartoti patarimai, ką daryti per raketų atakas. [...] Bet šiuo kartu buvo ir privalomojo pobūdžio nurodymai, atšauktos mokyklos“, – pasakojo ambasadorius.

Visą pokalbį su A. Brūzga žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2528

2024 04 16 16:14
Spausdinti