Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARAS UKRAINOJE
Londonas: karas Ukrainoje gali tęstis kelerius metus
BNS
Scanpix
Dūmai kyla po puolimo Kijeve.

Rusijos ir Ukrainos konfliktas gali tęstis „kelerius metus“ ir pasaulis turi būti pasirengęs, kad Maskva „sieks panaudoti dar baisesnius ginklus“, sekmadienį įspėjo Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

„Bijau, kad tai tęsis ilgai, galbūt kelerius metus. Rusija turi stiprias pajėgas, o mes žinome, kad ukrainiečiai drąsūs, jie pasiryžę ginti savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą, jie pasiryžę kautis“, – sakė ji televizijai „Sky News“.

Pasak L. Truss, žvalgybos duomenys rodo, kad ukrainiečių kariai toliau priešinasi Rusijos invazinėms pajėgoms ir praėjusią naktį „reikšmingų pokyčių“ neįvyko.

Tačiau ji įspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali dislokuoti daugiau mirtinos ginkluotės.

„Tai galėtų būti V. Putino galo pradžia, ir aš bijau, kad jis yra pasiryžęs šiame kare panaudoti pačias baisiausias priemones“, – kalbėjo L. Truss.

„Nuogąstauju, kad šis konfliktas gali būti labai labai kruvinas. Mes turime būti pasirengę, kad Rusija sieks panaudoti netgi baisesnius ginklus“, – sakė britų diplomatijos vadovė.

Tačiau V. Putinui „derėtų žinoti, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) jau stebi, kas vyksta Ukrainoje, ir bus rimtų pasekmių jam asmeniškai“, sakė ji.

Vakarų sąjungininkės šeštadienį susitarė dėl virtinės naujų sankcijų Maskvai, įskaitant „tam tikrų“ Rusijos bankų atsiejimą nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, leidžiančios lengvai ir saugiai kasdien pervesti milijardus dolerių tarp daugiau kaip 11 tūkst. bankų ir kitų finansinių institucijų visame pasaulyje.

Šalys taip pat sutarė nustatyti „ribojamųjų priemonių“ Rusijos centriniam bankui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 27 12:29
Spausdinti