Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PALESTINA
M. Abbasas JT Generalinėje Asamblėjoje: Artimųjų Rytų taikos be palestiniečių teisių nebus
BNS
Scanpix
Mahmudas Abbasas.

Palestiniečių lyderis Mahmudas Abbasas ketvirtadienį pareiškė, kad taikos Artimuosiuose Rytuose nebus be dviejų valstybių sprendimo, ir įspėjo, kad Saudo Arabija svarsto galimybę palaikyti Izraelį.

„Klystų tie, kurie mano, kad Artimuosiuose Rytuose gali vyrauti taika, jei palestiniečiai nesinaudos visomis teisėtomis nacionalinėmis teisėmis“, – Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje sakė M. Abbasas.

87-erių lyderis veteranas iš naujo paragino pradėti derybas ir JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą sušaukti tarptautinę konferenciją dėl palestiniečių valstybės sukūrimo.

Jungtinės Valstijos, istoriškai buvusios abiejų šalių taikos tarpininkės, beveik atsisakė rimtų derybų su Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu griežtosios linijos dešiniųjų vyriausybe, kuri remia nausėdijų, kurios tarptautinės teisės požiūriu yra neteisėtos, statybas okupuotame Vakarų Krante.

JT konferencija „gali būti paskutinė galimybė išgelbėti dviejų valstybių sprendimą ir neleisti, kad padėtis dar labiau pablogėtų ir keltų grėsmę mūsų regiono ir viso pasaulio saugumui bei stabilumui“, sakė M. Abbasas.

Jo kalba nuskambėjo kitą dieną po to, kai B. Netanyahu susitikime su JAV prezidentu Joe Bidenu aptarė Saudo Arabijos padėties normalizavimą.

Faktinis Saudo Arabijos valdovas kronprincas Mohammedas bin Salmanas sakė, kad „kiekvieną dieną esame vis arčiau“ to.

Izraelis ir Jungtinės Valstijos mano, kad žydų valstybės santykių su Saudo Arabija, saugančia dvi švenčiausias islamo vietas, normalizavimas pakeistų situaciją Artimuosiuose Rytuose.

Galimai istorinis sandoris

Izraelio diplomatas išėjo iš Generalinės Asamblėjos, kai M. Abbasas pasmerkė tarptautinį Izraelio nebaudžiamumą dėl jo vykdomos apartheido politikos – toks apibūdinimas įsiutino žydų valstybę.

„Jos rasistai, teroristai kolonistai toliau gąsdina ir žudo mūsų žmones, naikina namus ir turtą, vagia mūsų pinigus ir išteklius“, – sakė M. Abbasas.

Tuo tarpu Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas atkreipė dėmesį į neseniai išsakytus M. Abbaso komentarus, kurie sulaukė visuomenės pasmerkimo, kad nacistinė Vokietija per Holokaustą žydus žudė ne dėl jų religijos, o dėl jų socialinio vaidmens.

M. Abbasas įrodė, kad jis „nėra taikos partneris, yra visiškai atitrūkęs nuo tikrovės ir nereikšmingas“, sakė G. Erdanas.

Tačiau Saudo Arabijos kronprincas, duodamas interviu „Fox News“ sakė, kad prieš užmegzdama ryšius su Izraeliu karalystė nori matyti pažangą sprendžiant Palestinos klausimą.

Pirmadienį Saudo Arabija kartu su Europos Sąjunga, Jordanija ir Egiptu dalyvavo JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose surengtose derybose, kuriomis siekta atgaivinti taikos procesą.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis teigė, kad dviejų valstybių sprendimas yra „vienintelis perspektyvus sprendimas“.

Tačiau Jungtinės Valstijos nuo pat nesėkmingų Johno Kerry bandymų beveik prieš dešimtmetį nesiėmė jokių didesnių pastangų dėl dviejų valstybių sprendimo, o Donaldo Trumpo administracija palaimino Izraelio veiksmus.

Prezidento Joe Bideno administracija, nors ir grįžta prie labiau tradicinės JAV pozicijos, nemato didelių diplomatinės sėkmės perspektyvų.

Tačiau Saudo Arabijos ir Izraelio susitarimas galėtų būti svarbus J. Bideno užsienio politikos pasiekimas rinkimų metais.

Izraelis normalizavo santykius su penkiomis arabų valstybėmis. Trys iš jų 2020 metais, įskaitant JAE, pareiškė, kad jų sprendimas įtikino B. Netanyahu atsisakyti Vakarų Kranto aneksijos plano.

Kaip ir JAE su D. Trumpu, Saudo Arabija siekė, kad J. Bidenas mainais už Izraelio teisių pripažinimą suteiktų Saudo Arabijai saugumo garantijų ir galbūt net sudarytų sutartį.

Persijos įlankos arabų šalys vienijasi su Izraeliu dėl įtemptų santykių su Iraną valdančiais šiitų dvasininkais.

Šį mėnesį sukanka trys dešimtmečiai nuo tada, kai Izraelis ir palestiniečiai Baltuosiuose rūmuose pasirašė Oslo susitarimus, kuriais buvo įtvirtinta ribota palestiniečių savivalda, tačiau ilgalaikis sprendimas taip ir nebuvo rastas.

B. Netanyahu, kuris penktadienį kreipsis į Generalinę Asamblėją, yra sakęs, kad Artimųjų Rytų prioritetai pasikeitė, ir tikisi, kad normalizavus santykius su arabų valstybėmis bus apeitas procesas su palestiniečiais.

2023 09 22 08:47
Spausdinti