Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
Maskva A. Navalno apnuodijimą vadina užsienio specialiųjų tarnybų provokacija
BNS
Scanpix
Kremlius.

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas situaciją dėl opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo pavadino provokacija ir pareiškė, kad už jos stovi užsienio specialiosios tarnybos.

„Po Europos Parlamento pareiškimų galima kalbėti apie tai, kad už Navalno situacijos stovi užsienio valstybių specialiosios tarnybos“, – sakė V. Volodinas, kurį penktadienį citavo Valstybės Dūmos spaudos tarnyba.

Jis šią situaciją pavadino provokacija ir pareiškė, kad ja siekiama paskelbti naujų sankcijų Rusijai ir blokuoti Rusijos veiksmus Baltarusijoje.

„Vakarų valstybės supranta, kad Rusija neleis pažeisti tarptautinės teisės, juo labiau, kad turime sutartimis apibrėžiamų santykių KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje) ir Sąjunginėje valstybėje, kurie neleis pakirsti Baltarusijos suvereniteto. Esant tokiam fonui akivaizdu, kodėl reikia provokacijos su Navalnu: naujoms sankcijoms įvesti ir mūsų šalies veiksmams ginant Baltarusiją blokuoti“, – sakė V. Volodinas.

Jis susiejo Europos Parlamento rezoliuciją dėl Baltarusijos su A. Navalnu ir pažymėjo, kad europarlamentarų sprendimas yra „ne tik šiurkštus kišimasis į suverenios valstybės reikalus, bet ir bandymas primesti savo valią Baltarusijos liaudžiai“. Jis pabrėžė, kad Rusija Baltarusijos rugpjūčio 9-osios rinkimus laiko teisėtais.

„Bandymas... pakeisti valdžios organus kelia klausimą dėl paties Europos Parlamento veiklos. Palyginus šią rezoliuciją su kitais Vakarų valstybių pastarojo meto veiksmais pasidaro suprantami kaltinimai Rusijai“, – sakė V. Volodinas.

Europos Parlamentas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria reiškiama parama baltarusių opozicijai ir reikalaujama imtis sankcijų prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, jo jėgos struktūras, taip pat rusus, palaikančius Baltarusijos režimą.

Ketvirtadienį Europos Parlamente taip pat buvo priimta rezoliucija, kuria ES raginama padidinti spaudimą sankcijomis Rusijai ir persvarstyti santykius su Maskva dėl Kremliaus kritiko A. Navalno apnuodijimo.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas šiuo metu dėl apnuodijimo gydomas Vokietijoje. 44 metų opozicionierius praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus. 

Lėktuvui skubiai nutūpus opozicionierius buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o po kelių dienų pervežtas į Berlyno kliniką. 

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

A. Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 18 10:47
Spausdinti