Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


POKYČIŲ METAS JK
Maskva tikisi, kad Jungtinei Karalystei ateis vadovauti „profesionalesni“ žmonės
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Kremlius ketvirtadienį pareiškė turįs vilties, kad Jungtinėje Karalystėje į valdžią ateis „profesionalesni žmonės“, britų visuomeniniam transliuotojui BBC paskelbus, kad premjeras Borisas Johnsonas atsistatydins iš Konservatorių partijos lyderio pareigų.

„Norėtume viltis, kad vieną dieną Didžiojoje Britanijoje į valdžią ateis profesionalesni žmonės, galėsiantys priimti sprendimus dialogu, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Tačiau šiuo metu vilties maža.“

Anksčiau ketvirtadienį BBC pranešė, kad B. Johnsonas atsisakys Konservatorių partijos vadovo pareigų, o premjero poste dirbs iki rudens.

„Borisas Johnsonas šiandien atsistatydins iš Konservatorių partijos lyderio posto – jis iki rudens toliau eis ministro pirmininko pareigas“, – pranešė BBC politikos redaktorius Chrisas Masonas ir pridūrė, kad šią vasarą vyks torių lyderio rinkimai, kurių nugalėtojas pakeis B. Johnsoną.

B. Johnsonas vėliau ketvirtadienį „paskelbs pareiškimą šaliai“, sakė Dauningo gatvės atstovas.

Santykiai tarp Maskvos ir Londono daugelį metų buvo pašliję, o kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną pasiuntė karius į Ukrainą, jie praktiškai nutrūko.

B. Johnsono vyriausybė paskelbė sankcijas dešimtims su Kremliumi sąsajų turinčių turtingų rusų ir sako, kad jų pinigai Britanijoje nebepageidaujami.

„Jis tikrai mūsų nemėgsta. Mes irgi jo nemėgstame“, – apie B. Johnsoną sakė D. Peskovas.

JK lyderis yra vienas didžiausių Ukrainos rėmėjų kovoje su Rusija: nuo karo pradžios jis du kartus lankėsi Kyjive ir užmezgė draugiškus santykius su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Tačiau namuose B. Johnsoną jau kelis mėnesius persekioja virtinė skandalų, įskaitant premjero ir partijos reputaciją aptemdžiusį „Vakarėlių skandalą“, kilusį paaiškėjus, kad Dauningo gatvėje buvo rengiami pasilinksminimai, kai šalyje galiojo griežti suvaržymai dėl COVID-19 pandemijos.

Tačiau lūžio taškas įvyko praėjusią savaitę, kai buvo pareikšta, kad B. Johnsonas paskyrė vyriausiojo drausmintojo pavaduotoju įtakingą konservatorių Chrisą Pincherį, nors žinojo apie jo atžvilgiu nuskambėjusius kaltinimus lytine prievarta.

Nuo antradienio vakaro iš ministrų kabineto atsistatydino daugiau kaip 50 narių, įskaitant Šiaurės Airijos reikalų sekretorių Brandoną Lewisą, iždo kanclerį Rishi Sunaką ir sveikatos apsaugos sekretorių Sajidą Javidą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 07 13:04
Spausdinti