Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA
Maskvos teismas panaikino laikraščio „Novaja gazeta“ licenciją
BNS
Kommersant

Rusijos nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“, kurio vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas pernai pelnė Nobelio taikos premiją, pirmadienį pranešė, kad teismas panaikino jo žiniasklaidos priemonės licenciją.

„Maskvos Basmano rajono teismas panaikino laikraščio „Novaja gazeta“ registravimo pažymėjimą“, – socialiniuose tinkluose pranešė leidinys.

Maskvos teismas patvirtino šį sprendimą pranešime. Teisinius veiksmus inicijavo Rusijos žiniasklaidos prievaizdas.

Žiniasklaidos priežiūros institucija taip pat siekia uždaryti „Novaja Gazeta“ interneto svetainę ir liepą pradėtą leisti spausdintą žurnalą.

Vėliau šį mėnesį suplanuoti dar du teismo posėdžiai.

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovė spaudai Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani) pareiškė, kad šis teismo sprendimas – dar vienas smūgis spaudos laisvei Rusijoje.

Ji pridūrė, kad spaudos „veiklai dar labiau pakenkė teisiniai apribojimai ir sustiprinta valstybės kontrolė, įvesta po Rusijos Federacijos puolimo prieš Ukrainą“.

„Novaja gazeta“ kovą buvo priversta sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai po Kremliaus pajėgų įsiveržimo Ukrainą objektyvioms žiniasklaidos priemonėms buvo nustatytos neįgyvendinamos sąlygos darbui tęsti.

Laikinu veiklos sustabdymu siekta apsaugoti leidinį nuo uždarymo įsigaliojus drakoniškiems įstatymams, iš esmės uždraudusiems bet kokią Rusijos karo Ukrainoje kritiką.

Pirmadienio sprendimas priimtas praėjus mažiau nei savaitei po paskutinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo, kuris 10-o dešimtmečio pradžioje padėjo įkurti laikraštį „Novaja Gazeta“, mirties.

D. Muratovas per M. Gorbačiovo laidotuves Maskvoje šeštadienį ėjo procesijos priekyje.

Rusijoje buvo uždarytos visos pagrindinės nepriklausomos žiniasklaidos priemonės arba sustabdyta jų veikla šalyje.

Per daugelį metų „Novaja Gazeta“ sumokėjo didelę kainą už savo nepriklausomą poziciją ir tyrimus.

Nuo 2000 metai šeši laikraščio žurnalistai ir bendradarbiai buvo nužudyti dėl savo darbo, įskaitant žurnalistę tyrėją Aną Politkovskają.

2022 09 05 12:20
Spausdinti