Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


PASAULIS 2024
Mažiau pinigų, daugiau vertybių: keičiasi, ką Xi Jinpingas siūlo skurstančioms šalims
Rogeris McShane'as
Shutterstock

2012 m. atėjęs į valdžią Xi Jinpingas netrukus prakalbo, kad reikia atgaivinti istorinį Šilko kelią, kadaise Rytus ir Vakarus jungusį prekybos maršrutų tinklą. Pasaulis net nepagalvojo, kad tos mintys virs kertine Xi Jinpingo užsienio politika. Nuo tada Kinija paklojo tūkstančius kilometrų asfalto ir paliejo jūras marias betono, visame pasaulyje statydama uostus ir tiesdama vamzdynus. 2023 m. šalis paminėjo dešimt metų nuo tų masinių infrastruktūros statybų, pavadintų „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyva, pradžios.

Prie plano prisijungė daugiau nei 150 šalių. Kinija pagal jį kaip paskolas ir dotacijas išdalijo šimtus milijardų dolerių. Daugeliui gavusiųjų šalių verkiant reikėjo infrastruktūros, ir ją Kinija padėjo pastatyti. Bet netrūko ir problemų. Todėl, be šventinių iškilmių, planas taip pat buvo peržiūrėtas. „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyva keičiasi, kaip ir Xi Jinpingo žinutė pasaulio pietums.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Rimčiausia „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvos kritika, kad ji prisidėjo prie pavojingų skolos lygių skurdžiose šalyse, ir kelios jų dabar atsidūrė prie nemokumo slenksčio. Per pirmuosius dešimt iniciatyvos metų Kinijos skolintojai mažai domėjosi žmogaus teisėmis, korupcija ar rizikos vertinimu. Sandoriai dažnai buvo slapti, todėl nemažai projektų tapo menkai naudinga girnapuse po kaklu. Prireikus restruktūrizuoti skolas, Kinija paprastai to imasi viena – neprisileidžia kitų skolintojų ir derybose už uždarų durų neina į kompromisus.

2024 01 10 10:00
Spausdinti