Meniu
Prenumerata

trečiadienis, birželio 26 d.


RUSIJOS REŽIMAS
„Melagis, vagis ir žudikas“ prisaikdintas dar vienai kadencijai
BNS
ELTA
Scanpix
Tuo metu Hagoje, kur Vladimiras Putinas kaltinamas karo nusikaltimais, buvo pastatyta tokia skulptūra.

Antradienį per prabangią ceremoniją, kurioje atsisakė dalyvauti daugelis Vakarų šalių atstovų, Vladimiras Putinas buvo prisaikdintas rekordinei penktajai kadencijai.

Dauguma ES valstybių atsisakė dalyvauti Kremliaus cirke. Taip pat oficialus ES atstovas Rusijoje nedalyvavo ceremonijoje. 71 metų V. Putinas valdo Rusiją nuo šimtmečio pradžios, jis užsitikrino naują šešerių metų mandatą, laimėjęs vadinamuosius prezidento rinkimus, kuriuose opozicijos atstovams nebuvo leista kandidatuoti.

Pats V. Putinas per inauguraciją tradiciškai sekė pasakas, kad Rusija išgyvens dabartinį „sunkų“ laikotarpį, taps stipresnė ir iškovos pergalę.

Opozicijos veikėja Julija Navalnaja antradienį jį pavadino „melagiu, vagimi ir žudiku“. Po to, kai vasario mėnesį paslaptingomis aplinkybėmis mirė Aleksejus Navalnas, jo žmona pažadėjo tęsti Kremliaus kritiko ir didžiausio V. Putino oponento darbą.

„Mūsų šaliai vadovauja melagis, vagis ir žudikas. Bet tai tikrai baigsis“, – vaizdo įraše sakė į užsienį pasitraukusi J. Navalnaja.

Ji pridūrė, kad pastaroji V. Putino kadencija pasižymėjo „kruvinu ir beprasmiu karu“ Ukrainoje bei politinėmis represijomis Rusijoje.

„Rusijoje yra keli šimtai politinių kalinių, kurie kenčia nežmoniškomis sąlygomis, – sakė J. Navalnaja. – Kiekvieną dieną užvedamos naujos bylos.“

Anot jos, V. Putino pažadai gerinti Rusijos visuomenės pragyvenimo lygį taip ir liko neįgyvendinti.

„Tai tęsiasi jau 25 metus. Taip bus ir šį kartą“, – teigė J. Navalnaja.

„Su kiekviena jo kadencija viskas tik blogėja, ir baisu įsivaizduoti, kas dar nutiks, kol Putinas liks valdžioje“, – pridūrė ji.

2024 05 07 13:20
Spausdinti