Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


NETEKTIS
Mirė pirmasis nepriklausomos Baltarusijos vadovas S. Šuškevičius
BNS
Scanpix
S. Šuškevičius (centre).

Pirmasis nepriklausomos Baltarusijos vadovas Stanislavas Šuškevičius, kartu su Rusijos ir Ukrainos lyderiais 1991-aisiais pasirašęs sutartį dėl Sovietų Sąjungos panaikinimo, mirė būdamas 87 metų, pranešė jo žmona.

S. Šuškevičius, vėliau tapęs autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos kritiku ir opozicionieriumi, mirė nuo koronavirusinės infekcijos komplikacijų, naujienų agentūrai AFP sakė jo sutuoktinė Iryna.

„Tikimės, kad bus organizuotos valstybinės laidotuvės, bet su mumis dar niekas nesusiekė“, – sakė Iryna Šuškevič.

Pasak jos, prieš dvi dienas S. Šuškevičius buvo išrašytas iš ligoninės, bet jo sveikata buvo pakirsta ligos.

Būdamas Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos pirmininku S. Šuškevičius kartu su tuomečiu Rusijos lyderiu Borisu Jelcinu ir Ukrainos lyderiu Leonidu Kravčuku 1991 metų gruodį pasirašė vadinamąjį Belovežo susitarimą dėl Sovietų Sąjungos panaikinimo ir Nepriklausomų Valstybių Sąjungos (NVS) įkūrimo.

S. Šuškevičius vadovavo Baltarusijai nuo jos įkūrimo, kol buvo atstatydintas parlamento 1994 metais, A. Lukašenkos vadovautos antikorupcinės komisijos iniciatyva. Jis dalyvavo tais pačiais metais surengtuose pirmuose prezidento rinkimuose, bet juos pralaimėjo A. Lukašenkai. Vėliau jis tapo iškiliu opozicijos veikėju ir Baltarusijos socialdemokratų hramados (partijos) vadovu.

2004 jam nebuvo leista kandidatuoti parlamento rinkimuose.

Kaip nurodo Lenkijoje veikianti baltarusių televizija „Belsat“, S. Šuškevičiaus sveikata balandį pablogėjo persirgus koronavirusine infekcija. Kurį laiką jis buvo gydomas intensyviosios terapijos skyriuje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 04 11:25
Spausdinti