Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Mokslininkai eksperimentuoja: vienam žmogui – skirtingų gamintojų vakcinos
Goda Košinskytė
Fotobankas

Didėjant visuomenės baimei dėl „AstraZeneca“ vakcinos sukeliamų kraujo krešulių, Jungtinėje Karalystėje (JK) buvo pradėta ieškoti būdų spręsti šią problemą.

Norėdama užtikrinti sparčius vakcinacijos tempus, JK pradėjo svarstyti galimybę antrąja doze gyventojus skiepyti kito gamintojo vakcina. Tokį procesą jie įvardija kaip „Mix & Match“ skiepijimo būdą. 

Kaip atrodys vakcinacija?     

Dar vasarį Oksfordo universiteto Oksfordo vakcinų grupės tyrėjai pradėjo vykdyti „Com-Cov“ eksperimentinius bandymus, kurių metų savanoriai gauna dviejų skirtingų gamintojų vakcinos dozes.

Pasaulio sveikatos organizacijos vakcinacijos vadovė Kate O‘Brien dienraščiui „Financial Times“ teigė, kad pirmojoje „Com-Cov“ tyrimų stadijoje savanoriams buvo suleista viena „AstraZeneca“ ir kita „Pfizer-BioNTech“ vakcina, tačiau šio eksperimento rezultatai dar nėra aiškūs, jų verta tikėtis gegužės  pradžioje.

Oksfordo universiteto pediatrijos ir vakcinologijos profesorius bei Oksfordo vakcinos grupės vyriausiasis tyrėjas Matthew Snape'as teigia, kad antroje tyrimų stadijoje tikisi sulaukti daugiau nei tūkstančio savanorių, kurie yra pasiskiepiję „AstraZeneca“ arba „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

Profesoriaus tvirtinimu, savanorių grupė per penkiasdešimt metų, kurie pirmą skiepą gavo ne vėliau nei prieš dvylika savaičių, antrą kartą bus skiepijama „Moderna“ arba „Novavax“ vakcina („Novavax“ vakcina dar nėra patvirtinta, tačiau tikimasi, kad greitu metu tai bus padaryta, nes bandymai rodo, jog vakcina yra saugi ir efektyvi. Šiai vakcinai naudojamas koronaviruso baltymas, kuris treniruoja imunitetą nesukeldamas jam žalos.)

Tokiais eksperimentiniais bandymais tyrėjai tikisi išsiaiškinti, ar maišant skirtingų gamintojų vakcinas jų veiksmingumas išlieka toks pat aukštas ir padeda apsisaugoti nuo koronavirusinės infekcijos. Taip pat norima sužinoti, ar galimi koks nors šalutinis poveikis skiepijant naujuoju „Mix & Match“ būdu. Antrosios tyrimų stadijos rezultatus tyrėjai tikisi gauti birželį liepą. Tyrėjai žada, kad eksperimentai bus tęsiami ištisus metus.

Rezultatas gali būti dar geresnis

„Jei tyrimai parodys, kad toks vakcinavimo būdas gali sukelti ne mažesni imuninį atsaką, nei skiepijant vienodomis vakcinų dozėmis, tai potencialiai leis daugiau žmonių greičiau pabaigti savo COVID-19 imunizacijos kursą. Tai taip pat pagerins vakcinacijos sistemą, jei tuo metu trūks vieno ar kito gamintojo vakcinos“, – pasakojo M. Snape'as.

Kai kurie tyrėjai neatmeta galimybės, kad skiepijant skirtingų gamintojų vakcinomis rezultatas gali būti net kur kas geresnis, nei skiepijant tų pačių gamintojų vakcinomis du kartus.

Nors manoma, kad „Mix & Match“ būdu visuomenę skiepyti dar anksti, JK mokslininkai pabrėžia, kad maišyti vakcinas yra visiškai saugu, tačiau tyrimų rezultatų privalu laukti bet kuriuo atveju. Vienintelis mokslininkų keliamas susirūpinimas yra tas, kad imuninė sistema sureaguos netinkamai ir vakcinos efektyvumas bus labai mažas.

„Weill Cornell“ medicinos mokyklos virusologo Johno Moore'o teigimu, džiaugtis kol kas per anksti, nes garantijos, kad maišant vakcinos veiks geriau, nėra. Jis primena, kad panašūs bandymai buvo daromi su ŽIV vakcina, tačiau jie buvo nesėkmingi. Vis dėlto virusologas pabrėžia, kad situacija su koronavirusu gali būti kitokia – kur kas optimistiškesnė.

Ką galvoja kitos šalys?

Praeitą savaitę Prancūzija pranešė, kad gyventojams iki 55 metų pradės siūlyti antrąsyk skiepyti iRNR pagrindu sukurtas „Moderna“ ir „Phizer-BioNTech“ vakcinas po to, kai susirūpino dėl galimų „AstraZeneca“ sukeliamų kraujo krešulių. Panašiu pavyzdžiu pasekė ir Vokietija – siūlo kito gamintojo vakciną gauti gyventojams iki 60 metų, tarp skiepų rekomenduoja palaukti nuo aštuonių iki dvylikos savaičių.

Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro vadovas George'as Gao BBC naujienoms sakė, kad Kinija taip pat turėtų apsvarstyti tokį skiepijimo būdą, nes tai turėtų pagerinti vakcinų efektyvumą.

JK jungtinio vakcinacijos ir imunizacijos komiteto narys Jeremy Brownas BBC pasakojo, kad anksčiau ar vėliau žmonės privalės naudoti skirtingas COVID-19 vakcinas. „Praktiškai tai bus vienintelis būdas po to, kai žmogus bus pasiskiepijęs „Moderna“, „Pfizer-BioNTech“ ar „AstraZeneca“ vakcina. Ateityje bus kur kas sunkiau užtikrinti, kad žmogus gautų dviejų tų pačių gamintojų tiekiamas vakcinų dozes“, – komentavo jis.

Šis naujasis skiepijimo būdas teikia daug optimizmo ne tik tiems, kurie skeptiškai žiūri į „AstraZeneca“ vakcinos galimą šalutinį poveikį, bet ir siekiantiems kuo greičiau įgauti stiprų imunitetą.

2021 04 16 03:10
Spausdinti