Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR TAIVANAS
N. Pelosi: Kongreso pareigūnų vizitas Taivane atspindi "nesvyruojantį" JAV palaikymą
BNS
Scanpix
N. Pelosi atvyko į Taivaną.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, antradienį vakare atskridusi į Taivaną, pareiškė, kad šiuo kontroversišku žingsniu demonstruojami Vašingtono tvirti įsipareigojimai autonominei salai, kurią Kinija laiko savo teritorija.

„Mūsų Kongreso delegacijos vizitas Taivane pagerbia nesvyruojantį Amerikos įsipareigojimą palaikyti tarpstančią Taivano demokratiją“, – sakoma N. Pelosi pranešime, paskelbtame tuojau po jos lėktuvo nusileidimo.

N. Pelosi tapo aukščiausio rango amerikiečių pareigūne, aplankiusia autonominę salą per pastaruosius 25 metus. Ji pridūrė, kad šis vizitas „jokiu būdu“ neprieštarauja JAV oficialiai politikai, priėmusiai „vienos Kinijos“ principą ir nepripažįstančiai Taivano nepriklausomybės.

Vis dėlto ji atkreipė dėmesį, kad „Amerikos solidarumas su 23 mln. Taivano žmonių šiandien yra svarbesnis nei bet kada, kai pasauliui tenka rinktis autokratiją ar demokratiją“.

„Jungtinės Valstijos toliau priešinasi vienašališkiems mėginimams pakeisti status quo“, – pridūrė N. Pelosi, turėdama galvoje didėjantį Pekino spaudimą Taibėjui pripažinti Kinijos suverenitetą.

Tačiau Kinijos reakcija buvo tūžminga.

„Jungtinės Valstijos... „vienos Kinijos“ principą nuolat iškraipo, daro sunkiai suprantamą ir tuščią“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame N. Pelosi atvykus į salą.

„Šie veiksmai, kaip ir žaidimas su ugnimi, yra nepaprastai pavojingi. Žaidžiantys su ugnimi bus jos pražudyti“, – perspėjo Pekinas.

Tuo metu Kinijos kariuomenė pažadėjo dėl šio vizito imtis „tikslingų karinių veiksmų“.

„Kinijos liaudies išvadavimo armija perėjo prie aukšto lygio parengties ir surengs virtinę tikslingų karinių operacijų, kad į tai atsakytų, ryžtingai apgintų nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą bei ryžtingai sužlugdytų išorinį kišimąsi ir „Taivano nepriklausomybės“ separatistinius bandymus“, – sakoma kariuomenės atstovo Wu Qiano pareiškime.

Baltųjų rūmų atstovas Johnas Kirby atmetė griežtą Pekino kritiką ir pažymėjo, kad N. Pelosi yra ne pirmoji Taivaną aplankiusi JAV įstatymų leidėja.

„Šiuo atveju nėra jokio suvereniteto pažeidimo“, – televizijai CNN sakė J. Kirby.

„Nėra jokios priežasties, kad tai peraugtų į konfliktą. Mūsų politika niekaip nesikeičia. Tai visiškai ją atitinka“, – pridūrė Baltųjų rūmų atstovas.

J. Kirby nesureikšmino pranešimo, kad prieš N. Pelosi atskrendant į Taibėjų virš Taivano sąsiaurio praskrido Kinijos naikintuvų.

„Jungtinių Valstijų grasinimai neįbaugins, – sakė jis. – Turime rimtų saugumo įsipareigojimų šiame regione... Šiuos įsipareigojimus vertiname rimtai.“

J. Kirby pabrėžė, kad Vašingtonas pasirūpins, jog N. Pelosi vizitas būtų „saugus“.

2022 08 02 19:34
Spausdinti