Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JAV
N. Pelosi siūlo atimti iš D. Trumpo galimybę panaudoti branduolinius ginklus
BNS

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi penktadienį pranešė aptarusi su šalies ginkluotųjų pajėgų vadu galimybę užtikrinti, kad „nestabilus“ prezidentas Donaldas Trumpas savo kadencijos paskutinėmis dienomis nepanaudotų branduolinių ginklų.

Aukščiausio rango Kongreso demokratė su Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininku generolu Marku Milley aptarė „prieinamas atsargumo priemones, kad nestabilus prezidentas negalėtų inicijuoti karinių veiksmų arba prieiti prie [branduolinių ginklų] paleidimo kodų ir įsakyti surengti branduolinį smūgį“.

Itin neįprastas pripažinimas, kad N. Pelosi su kariuomenės vadais tarėsi dėl galimybės apriboti JAV konstitucijoje įtvirtintas prezidento galias, buvo pateiktas jos laiške Kongreso demokratams ir dar labiau pabrėžė Vašingtone tvyrančią įtampą paskutiniosiomis D. Trumpo darbo dienomis.

„Dėl šio nesitvardančio prezidento padėtis negalėtų būti pavojingesnė, ir mes privalome padaryti viską, ką galime, kad apsaugotume Amerikos žmones nuo jo neprotingo puolimo prieš mūsų šalį ir demokratiją“, – rašė ji.

M. Milley atstovas pulkininkas Dave'as Butleris patvirtino, kad N. Pelosi kalbėjosi telefonu su generolu, bet šio pokalbio detalių neatskleidė, tik sakė, jog M. Milly „atsakė į jos klausimus apie įgaliojimus komanduoti branduolinėms [pajėgoms]".

Laiške kolegoms demokratams N. Pelosi taip pat nurodė esanti pasiruošusi pradėti D. Trumpo apkaltos procesą, jeigu prezidentas savo noru neatsistatydins arba jeigu viceprezidentas Mike'as Pence'as nepradės proceso, leidžiančio jam ir kabineto nariams pašalinti valstybės vadovą iš pareigų.

„Jeigu prezidentas nepaliks posto nedelsdamas ir savo noru, Kongresas imsis savų veiksmų“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė.

Apkaltos straipsniai jau yra parengti, bet jie kol kas nebuvo pateikti.

Kongreso demokratų užmojai nuversti D. Trumpą sustiprėjo, kai prezidento šalininkai šturmavo Kapitolijų, stengdamiesi sutrikdyti įstatymų leidėjams patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę per lapkritį vykusius rinkimus.

Tiek demokratų, tiek respublikonų įstatymų leidėjai penkių žmonių gyvybių pareikalavusį chaosą vadino maištu, o kritikai kaltino D. Trumpą savo kalbomis pakursčius smurtinius neramumus.

„Stiprėja paskatos inicijuoti 25-ąją [konstitucijos] pataisą, kas leistų viceprezidentui ir kabineto narių daugumai pašalinti prezidentą dėl jo maišto kurstymo ir tebekeliamo pavojaus“, – rašė N. Pelosi.

N. Pelosi ir Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras ketvirtadienį ragino M. Pence'ą aptarti galimybę procedūrą pagal 25-ąją pataisą, bet viceprezidentas neatsakė.

„Tebesitikime kiek įmanoma greičiau išgirsti jo teigiamą atsakymą“, – sakė N. Pelosi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 08 20:39
Spausdinti