Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


UKRAINA
NATO perkelia savo darbuotojus Ukrainoje iš Kijevo į Lvivą ir Briuselį
BNS
Scanpix
NATO.

NATO perkelia savo darbuotojus iš Ukrainos sostinės Kijevo į Lvivą, esantį šalies vakaruose, ir į Belgijos sostinę Briuselį dėl jų saugumo, šeštadienį pranešė vienas Aljanso pareigūnas.

„Mūsų personalo saugumas yra svarbiausias dalykas, todėl darbuotojai buvo perkelti į Lvivą ir Briuselį. NATO biurai Ukrainoje ir toliau veikia“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, nenurodydamas, kiek darbuotojų perkeliama.

Ukraina nėra NATO narė, o Aljansas ten neturi jokių pajėgų.

Vis dėlto nuo 10-o dešimtmečio pabaigos jis turi du biurus Kijeve: NATO ryšių biurą ir NATO informacijos ir dokumentacijos centrą.

Kelios Vakarų šalys jau perkėlė diplomatus iš Kijevo į netoli sienos su Lenkija esantį Lvivą. Pastarosiomis savaitėmis JAV, kitos NATO šalys ir Kijevas ne kartą skelbė, kad Rusija telkia karius prie sienos su Ukraina, galimai ruošdamasi įsiveržti į kaiminę šalį.

Briuselyje įsikūrusi NATO būstinė.

„Visi požymiai rodo, kad Rusija planuoja visavertį puolimą prieš Ukrainą“, – šeštadienį pareiškė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Visi sutinkame, kad atakos rizika yra labai didelė“, – Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose sakė jis Vokietijos transliuotojui ARD.

J. Stoltenbergas anksčiau yra sakęs, jog Aljansas neketina dislokuoti jokių pajėgų Ukrainoje, kad apgintų ją nuo bet kokios Rusijos agresijos.

Tačiau NATO narės išsiuntė pajėgų į kaimynines šalis, kurios yra Aljanso narės, o J. Stoltenbergas sakė, kad NATO valstybės narės ryžtingai reaguos į bet kokius Rusijos veiksmus tose teritorijose pagal kolektyvinės gynybos paktą.

Jungtinės Valstijos dominuoja NATO, o JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė esąs „įsitikinęs“, kad Rusija ketina per savaitę įsiveržti į Ukrainą ir kad jos pajėgos taikysis į Kijevą.

NATO ryšių biuro darbas – palaikyti dialogą tarp Aljanso ir Ukrainos vyriausybės, skatinant demokratinę Ukrainos gynybos ir saugumo sektoriaus pertvarką.

Kaip teigiama NATO svetainėje, tame biure dirba civilis vadovas, vadovaujantis mišriai NATO karinio ir civilinio personalo komandai. Tinklalapyje, pastarąjį kartą atnaujintame 2016 metais, buvo nurodyta, kad biure iš viso dirba 16 darbuotojų.

NATO informacijos ir dokumentacijos centro darbuotojų skaičius neskelbiamas. Jos užduotis buvo informuoti Ukrainos visuomenę apie NATO ir palaikyti Ukrainos institucijų komunikaciją.

Minėtas NATO pareigūnas sakė, kad abu šie biurai įsikūrę tame pačiame pastate Kijeve ir bendrai vadinami NATO atstovybe Ukrainoje.

Pareigūnas pridūrė, kad atstovybės darbuotojų skaičius skiriasi, nes NATO sąjungininkių šalių patarėjai „ateina ir išeina“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 20 09:51
Spausdinti