Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO BALTIJOS JŪROS REGIONE
NATO stiprina pajėgas Baltijos jūros regione
ELTA
Scanpix
Asociatyvi nuotr. 2024 m. kovo 10-ąją Norvegijos jūroje netoli Sorstraumeno vyko didesnių NATO pratybų „Steadfast Defender“ dalis „Nordic Response 24“.

Suomijoje įsikurs NATO sausumos pajėgų štabas. Apie tai praneša Suomijos leidinys „Iltalehti“.

Anot Norvegijos gynybos ministro Bjørno Arildo Gramo, naujos NATO sausumos pajėgų vadavietės įkūrimas leis „išnaudoti visų Šiaurės šalių narystės Aljanse rezultatus“.

„Tikiuosi, kad būsime toje pačioje komandoje ir to paties regioninio gynybos plano dalis. Šiaurės šalys turės bendrą atgrasymo ir gynybos priemonę“, – pažymėjo Norvegijos gynybos ministras.

Remiantis „Iltalehti“ pateikiamais duomenimis, naujasis NATO sausumo štabas įsikurs Mikelio mieste, esančiame Suomijos pietuose, maždaug 100 km nuo sienos su Rusija. Pažymima, kad naujoji vadavietė bus pavaldi Jungtinių pajėgų vadovybei Norfolke (JAV). Mikelyje dirbs mažiausiai 375 karininkai iš NATO šalių.

Primename, kad 2023 metų balandžio 4 d. Suomija oficialiai tapo Šiaurės Atlanto sutajties organizacijos nare ir jos vėliava buvo iškelta prie organizacijos būstinės. Nuo balandžio 4-osios Rusijos siena su NATO oficialiai padidėjo 1340 km. Kremlius grasino Suomijai „atsakymu“, jei ši įstos į Aljansą, ir teigė, kad tai neva „nesuteiks Europai saugumo“.

2024 04 10 10:17
Spausdinti