Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NATO
NATO vadovas: „artimiausiomis dienomis“ Bachmutas gali kristi
ELTA
Scanpix
Jensas Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį perspėjo, kad Rytų Ukrainos Bachmuto miestas artimiausiomis dienomis po kelis mėnesius trukusių intensyvių kovų gali patekti į Rusijos rankas.

„Negalime atmesti galimybės, kad artimiausiomis dienomis Bachmutas galiausiai gali kristi“, – Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikimo Stokholme kuluaruose žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

„Matome, kad Rusija meta daugiau karių, daugiau pajėgų, o tai, ko Rusijai trūksta kokybės požiūriu, ji stengiasi kompensuoti kiekybe“, – sakė J. Stoltenbergas.

Pasak NATO vadovo, Rusija patyrė didelių nuostolių, tačiau „negalime atmesti galimybės, kad artimiausiomis dienomis Backhmutas gali kristi“. Ukrainą remiančio Vakarų karinio Aljanso vadovas tvirtino, jog „taip pat svarbu pabrėžti, kad tai nebūtinai būtų koks nors lūžis kare". „Tai tik pabrėžia, jog neturėtume nuvertinti Rusijos. Turime ir toliau teikti paramą Ukrainai", – sakė jis.

Trečiadienį Rusijos samdinių grupuotė „Vagner“ pareiškė užėmusi rytinę Bachmuto dalį. Prieš tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad Bachmutui kritus Maskvai „atsivers kelias“ veržtis tolyn į šalį.

Intensyvios kovos prie Bachmuto yra ilgiausios ir kruviniausios per daugiau nei metus trunkančią Rusijos invaziją. ES ministrai aptaria planus didinti gynybos produkciją ir skubiai gabenti amuniciją į Ukrainą, nes ji kiekvieną dieną panaudoja tūkstančius haubicų sviedinių.

„Dabar tai tapo sekinimo karu, o tai reiškia mūšį dėl logistikos“, - sakė J. Stoltenbergas. „Dabartinis suvartojimo lygis lyginant su esamu šaudmenų gamybos lygiu nėra tvarus, todėl turime didinti gamybą", – sakė jis.

J. Stoltenbergas palankiai įvertino ES - 21 bloko narė priklauso ir NATO - pastangas stiprinti gynybos našumą. "Mes toliau svarstome šį klausimą ir jau imamasi svarbių žingsnių, - sakė jis. - Tačiau reikia padaryti daugiau, nes turime užtikrinti, kad Ukraina gautų amunicijos, kurios jai reikia apsiginti nuo Rusijos agresijos karo, o mums reikia papildyti savo pačių atsargas“.

2023 03 08 15:05
Spausdinti