Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
NATO vadovas: Rusija negali apgaulingais pareiškimais eskaluoti karo Ukrainoje
BNS
Scanpix
Jensas Stoltenbergas.

NATO pirmadienį atmetė Rusijos „apgaulingus pareiškimus“, kad Ukraina savo teritorijoje rengiasi panaudoti vadinamąją nešvarią bombą, ir sakė, kad Maskva negali naudotis tuo kaip pretekstu karui eskaluoti.

„NATO sąjungininkės atmeta šį pareiškimą. Rusija negali naudotis juo kaip pretekstu eskalavimui. Mes ir toliau tvirtai remiame Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

Jo komentaras pasirodė po susitikimo su Pentagono vadovu Lloydu Austinu ir britų gynybos sekretoriumi Benu Wallace'u.

Kremlius teigė, kad Ukrainoje vyksta „paskutinis [„nešvarios bombos“ kūrimo] etapas“.

Tačiau vienas amerikiečių kariuomenės aukšto rango pareigūnas tvirtino, kad Jungtinės Valstijos nemato jokių požymių, kad Rusija būtų nusprendusi panaudoti Ukrainoje branduolinius, cheminius ar biologinius ginklus

„Ukrainiečiai nekuria nešvarios bombos, taip pat nematome požymių, kad rusai būtų priėmę sprendimą panaudoti branduolinius, cheminius ar biologinius ginklus“, – su anonimiškumo sąlyga žurnalistams sakė JAV pareigūnas.

Rusijos kariuomenės vadas Valerijus Gerasimovas pakartojo Maskvos teiginius, anksčiau pirmadienį paskambinęs savo kolegai iš JAV, pranešė Gynybos ministerija.

Tai buvo naujausias iš virtinės pokalbių tarp Rusijos gynybos pareigūnų ir kolegų iš NATO šalių, per kuriuos Maskva, nepateikdama įrodymų, sakė, kad Kyjivas planuoja dislokuoti šį ginklą.

Anksčiau generolo leitenanto Igorio Kirilovo pareiškime sakoma: „Mūsų turima informacija rodo, kad dvi organizacijos Ukrainoje turi konkrečias instrukcijas sukurti vadinamąją nešvarią bombą. Vyksta paskutinis šio darbo etapas.“

Paprastai nešvari bomba yra tradicinė bomba su radioaktyviosiomis, biologinėmis ar cheminėmis medžiagomis, kurios paskleidžiamos sprogimo metu.

Rusija pastarąsias savaites patiria karinių pralaimėjimų Ukrainos pietuose ir rytuose, o karo analitikai ir Kyjivas teigia, kad Kremliaus desperacija vis labiau didėja.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pareiškė išstūmusi Rusijos pajėgas iš kelių kaimų šalies šiaurės rytuose.

Tai pirmi Kyjivo paskelbti pastarojo meto teritoriniai laimėjimai Donbase.

„Dėl sėkmingų veiksmų mūsų kariai išstūmė priešą iš Karmazynivkos, Miasožarivkos ir Nevskės gyvenviečių Luhansko srityje bei Novosadovės kaimo Donecko regione“, – sakoma Ukrainos kariuomenės pranešime.

Inspekcinė misija

Po Rusijos kaltinimų ir menkai užslėpto grasinimo galimu branduoliniu eskalavimu Kyjivas ir jo sąjungininkai griežtai atmetė Maskvos kaltinimus.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba teigė, kad Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi patenkino jo prašymą „skubiai nusiųsti ekspertus į taikius Ukrainos objektus, kuriuose, kaip teigia Rusija, yra kuriama „nešvari bomba“.

JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame atmetė „akivaizdžiai melagingus“ Rusijos teiginius.

„Mūsų šalys aiškiai pasakė, kad mes visi atmetame akivaizdžiai melagingus Rusijos kaltinimus, kad Ukraina ruošiasi panaudoti „nešvarią bombą“ savo teritorijoje“, – skelbiama pranešime.

Padedama Vakarų tiekiamos sunkiosios ginkluotės, Ukraina rytuose ir pietuose sugebėjo susigrąžinti savo teritorijos dalis nuo Rusijos, tačiau dalis jos elektros stočių artėjant žiemai buvo sunaikinta.

Kyjivui perimant iniciatyvą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susidūrė su paramos jo kampanijai Ukrainoje trūkumu šalies viduje, dėl netvarkingo karių telkimo ir nuostolių mūšio lauke sumažėjus tikimybei greitai užbaigti karą.

Tuo tarpu Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Prancūzija ir Vokietija nerodo „jokio noro“ dalyvauti tarpininkaujant sprendžiant konfliktą, ir gyrė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pasiūlymą surengti derybas.

Turkija padėjo tarpininkauti sudarant susitarimą, kuris liepos mėnesį leido atnaujinti grūdų eksportą, prižiūrint JT, ir atliko svarbų vaidmenį rugsėjo mėnesį įvykusiame viename didžiausių apsikeitimų kaliniais.

2022 10 25 08:41
Spausdinti