Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


AFGANISTANAS
Nauja žvaigždė teroristų pasaulyje: kas ta ISIS-K, surengusi kruviną išpuolį Kabulo oro uoste?
IQ
ISIS-K.

Islamistų judėjimo „Islamo valstybė“ (ISIS arba „Daesh“) atšaka prisiėmė atsakomybę už daugiau 70 gyvybių pareikalavusį dvigubą išpuolį Kabulo oro uoste ketvirtadienį. Kas tie teroristai, pasivadinę ISIS-K arba Chorasano islamo valstybe?

Tai „Daesh“ padalinys Afganistane. Chorasanas – tai istorinis regionas Vidurinėje Azijoje, į kurią įeina ir dalis Afganistano. Grupuotė buvo įkurta 2015 m., kai ISIS lyderis Abu Bakr al-Baghdadi paskyrė pakistanietį Hafizą Saeedą Khaną pirmuoju jos emyru arba vadovu, rašo „The New York Post“. Buvęs vienas iš talibų lyderių Abdulas Raufas Kadimas tapo pakistaniečio pavaduotojų. Taip pat prie jų prisijungė kitų ISIS atšakų nariai ir daug pakistaniečių.

2016 m. skaičiuota, kad ISIS-K sudaro apie 3-4 tūkst. narių. 2015 m. grupuotė pirmą kartą įsitvirtino rytinėje Nangarharo provincijoje. Tačiau pastaraisiais metais šią grupuotę spaudė JAV vadovaujama koalicija, Afganistano kariuomenė ir pats Talibanas. Dabar skaičiuojama, kad ISIS-K narių skaičius sumažėjo iki 1,5-2 tūkst. Grupuotė taip pat buvo priversta pereiti į pogrindį, išsiskaidyti į mažas, autonomiškai veikiančias grupes.

2015 m. liepą per JAV dronų ataką buvo nužudytas ISIS-K lyderis H. S. Khanas. Jį pakeitė Abdulas Hasibas, bet ir jo karjera ilgai netruko 2017 m. balandį jį nukovė JAV ir Afganistano specialiosios pajėgos. Jo įpėdinis Abu Sayedas lyderio poste išgyveno tik du mėnesius ir taip pat buvo nukautas amerikiečių. Tada lyderystė ėmėsi Aslamas Farooqi, bet irgi ne ilgam.

Nuo 2020 m. birželio ISIS-K vadovauja Shahabas al-Muhajiras, vadinamas „Sanaullah“.

2020 m. gegužę grupuotė prisiėmė atsakomybę už tai išpuolį prie Kabulo ligoninės, per kurį žuvo 16 žmonių, tarp jų du kūdikiai. Lapkritį ISIS-K surengė šaudynes Kabulo universitete, per kurias žuvo 22 žmonės. Tą patį mėnesį grupuotė apšaudė Kabulo gyvenamuosius rajonus ir nužudė 8 žmones. Gruodį islamistai raketomis apšaudė Kabulo oro uostą. Pasak JT, ISIS-K atsakinga už 77 išpuolius, surengtus per šių metų keturis mėnesius.

ISIS-K nėra Afganistano kontrolę perėmusių talibų sąjungininkai, atvirkščiai – abi grupuotės priešiškos. ISIS-K mano, kad talibai per minkšti ir nėra tikrojo islamo atstovai. Taip pat grupuotė kaltina Talibaną išdavyste ir bendradarbiavimu su JAV. Talibai ne kartą surengė atakas prieš ISIS-K.

2021 08 27 12:04
Spausdinti