Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


IZRAELIS
Naujas įstatymas apsaugos Izraelio premjerą B. Netanyahu nuo apkaltos
ELTA
Scanpix
B. Netanyahu.

Izraelyje ateityje bus daug sunkiau pareikšti apkaltą ministrui pirmininkui. Parlamentas Jeruzalėje ketvirtadienį po naktinių debatų priėmė atitinkamą įstatymo pataisą. Po paskutinio svarstymo už balsavo 61 parlamentaras iš 120. 47 buvo prieš, kiti susilaikė arba balsavime nedalyvavo. Jei įstatymo nesustabdys teismai, ateityje apkaltai reikės trijų ketvirtadalių balsų daugumos.

Tai pirmoji įstatymo pataisa pagal labai prieštaringą teismų reformą, kurią (pataisą) galutinai priėmė parlamentas. Opozicija naująjį teisės aktą pavadino „nepadoriu ir korumpuotu“. Opozicijos politikas Avogdoras Liebermanas paskelbė, kad kreipsis į Aukščiausiąjį teismą.

Pataisa ypač prieštaringa dėl to, kad laikoma asmeniškai pritaikyta premjerui Benyaminui Netanyahui ir jo poreikiams. Prieš 73-ejų premjerą jau kurį laiką vyksta korupcijos procesas. Ateityje apkalta vyriausybės vadovui bus galima tik dėl psichinių ar kitų sveikatos priežasčių. Taip norima išvengti Aukščiausiojo teismo ar generalinės prokuratūros įtakos.

Izraelyje jau tris mėnesius vyksta smarkūs protestai prieš planuojamą teismų sistemos silpninimą. Pastangos pasiekti kompromisą kol kas rezultatų nedavė. Daugėja perspėjimų, kad šalis artėja prie valstybės krizės. Protestai planuojami ir ketvirtadienį.

2023 03 23 10:29
Spausdinti