Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PAGALBA UKRAINAI
Naujas M. Johnsono planas prastumti paramos Ukrainai paketą JAV Atstovų Rūmuose
IQ
Scanpix
M. Johnsonas.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas, Luizianos respublikonas Mike’as Johnsonas pirmadienio vakarą pranešė apie planą priimti paramos Ukrainai paketą, kuris Kongrese įstrigęs jau ilgiau nei pusmetį. Pirmininkas teigė ketinantis atskirti dabar bendrame pakete esančią paramą Ukrainai ir Izraeliui, taip pat partneriams Azijos ir Ramiojo vandenyno regione bei finansavimą kitiems respublikonams svarbiems klausimams.

Vasarį bendrą paketą, kuriame buvo įrašyta ir parama Ukrainai, priėmus Senatui, jis strigo Atstovų Rūmuose. M. Johnsonas vengė skelbti balsavimą, nes grupelė konservatyvių respublikonų, aiškinančių, kad finansavimas JAV ir Meksikos sienos kontrolei yra svarbesnis nei parama kažkuriai valstybei Europoje, grasino išspirsiantys M. Johnsoną iš pirmininko posto. Tačiau JAV nacionalinio saugumo situacijai aštrėjant bei krizėms skirtinguose regionuose gilėjant, Atstovų Rūmų pirmininkas sulaukė vis daugiau spaudimo ne tik iš Baltųjų rūmų, bet ir nuosaikesnių kolegų respublikonų.

Pagal M. Johnsono planą Atstovų Rūmai balsuotų ne dėl vieno, o dėl keturių įstatymų projektų. Vėliau šie būtų sujungti į vieną ir nusiųsti dar kartą patvirtinti Senatui.

Kol kas nėra aišku, ar toks planas Kongrese sulauks sėkmės. Kaip aiškinosi JAV leidinys „Politico“, ir demokratai, ir respublikonai Atstovų Rūmuose labiau pritaria, nei nepritaria tokiam variantui ir teigia, kad nors planas ir yra ganėtinai sudėtingas, kitos tokios galimybės gali nebepasitaikyti. Tačiau dalis respublikonų vis dar išlieka kritiški – jiems nepatinka, kad po atstovų balsavimo projektai vėl bus sujungti į vieną. M. Johsonas amerikiečių CNN teigė, kad dėl projektų sujungimo vis dar diskutuojama.

Viena aršiausių M. Johnsono sprendimo kritikių išlieka ir respublikonė Marjorie Taylor Greene, kuri anksčiau grasino organizuosianti balsavimą dėl pirmininko atšaukimo iš pareigų, jei šis imsis žingsnių Atstovų Rūmuose stumti paramos Ukrainai paketą į priekį. Amerikiečių žiniasklaidai politikė teigė savo ketinimų neatsisakysianti net ir po to, kai praėjusį penktadienį Floridoje M. Johnsonui paramą išreiškė pats Donaldas Trumpas. Kaip praneša „Politico“, dabar prie M. T. Greene prisijungė dar vienas respublikonas, tad M. Johnsonui, norint išsaugoti savo vietą, būtinai reikėtų demokratų paramos.

M. Johnsonas CNN aiškino mažiau besirūpinąs planais jį išstumti iš pirmininko pareigų, nes vietoj to turi dirbti savo darbą ir „valdyti“.

Balsavimas dėl naujų atskirų paketų, jei šiems būtų pritarta, galėtų vykti penktadienį. Tačiau nėra aišku, ar Atstovų Rūmuose praleisti įstatymų projektai, nors vėliau ir sujungti į vieną, būtų patvirtinti Senate.

2024 04 16 18:16
Spausdinti