Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


UKRAINOS PERMAINOS
Naujasis Ukrainos kariuomenės vadas O. Syrskis apsilankė fronte: padėtis itin sudėtinga papildyta
BNS
ELTA
AFP
Oleksandro Syrskio (antras iš kairės) vizitas Ukrainos fronte.

Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis ir gynybos ministras Rustemas Umerovas po kelionės į Avdijivkos ir Kupjansko sektorius priėmė svarbius sprendimus, kuriais siekiama sustiprinti Ukrainos kovinius pajėgumus.

Apie tai O. Syrskis pranešė „Telegram“ žinutėje.

„Kartu su Ukrainos gynybos ministru Rustemu Umerovu surengėme darbinę kelionę į karinius dalinius ir padalinius, laikančius frontą Avdijivkos ir Kupjansko sektoriuose“, – pranešė jis.

Pasak Ukrainos kariuomenės vado, operatyvinė padėtis yra itin sudėtinga ir įtempta.

„Rusijos okupantai ir toliau didina savo pastangas ir turi kiekybinę personalo persvarą. Jie neskaičiuoja savo nuostolių ir toliau naudoja „mėsos metimo“ taktiką. Pavyzdžiui, Ukrainos gynybos pajėgų daliniai vien Avdijivkos rajone per pastarąją parą atrėmė 29 Rusijos okupantų atakas“, – sakė O. Syrskis.

„Priešas aktyviai naudoja lėktuvus, daro žalą valdomomis aviacinėmis bombomis, vykdo smarkų minosvaidžių ir artilerijos apšaudymą į mūsų pozicijas“, – sakė jis.

„Su Ukrainos gynybos ministru tiesiogiai vietoje išklausėme brigadų, taktinių grupių ir junginių, vykdančių gynybos operacijas itin sudėtingomis sąlygomis, vadus. Kartu analizavome turimus išteklius ir mūsų kariuomenės poreikius“, – sakė O. Syrskis.

Jis pridūrė, kad buvo priimti svarbūs sprendimai dėl karinių vienetų kovinių pajėgumų stiprinimo.

„Darome viską, ką galime, kad neleistume priešui prasiveržti gilyn į mūsų teritoriją ir išlaikytume savo pozicijas. Nepaisant sudėtingos situacijos, Ukrainos gynybos pajėgos daro priešui didelių nuostolių, – sakė jis, kartu pridurdamas: – Imamės visų įmanomų priemonių, kad sumažintume nuostolius ir išsaugotume savo karių gyvybes“.

Avdijivka yra Ukrainos Donecko srityje, kur vyko sunkūs beveik dvejus metus trunkančios rusų invazijos mūšiai. Kremlius skelbia Donecko sritį aneksavęs.

Pasak O. Syrskio, jis su R. Umerovu taip pat aplankė toliau į šiaurę, netoli Kupjansko, kur rusų pajėgos puola ukrainiečių pozicijas, esančius karius.

„Remiantis šio darbo rezultatais priimta virtinė svarbių sprendimų, skirtų didinti mūsų karinių junginių kovinius pajėgumus ir užkirsti kelią priešo veiksmams“, – teigė kariuomenės vadas, tačiau detalių jis nepateikė.

Tai buvo pirmas O. Syrskio apsilankymas fronto linijoje po to, kai jis praėjusią savaitę šiame poste pakeitė Valerijų Zalužną.

Per daugiau nei metus 1 tūkst. km ilgio fronto linija beveik nepasistūmėjo į priekį, nes Kyjivas po nesėkmingo kontrpuolimo, pradėto praėjusių metų birželį, grįžo prie gynybos. Be to, Ukrainos kariuomenės vadai pripažįsta, kad Rusija turi pranašumą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime O. Syrskis pabrėžė, kad Ukrainos kariai šiuo metu veikia itin sudėtingomis sąlygomis.

Rusijos karinių tinklaraščių autoriai ir vietos pareigūnai yra sakę, kad Ukrainos pajėgos šiuo metu tikriausiai taupo šaudmenis, nes jų atsargos senka.

Ukraina pasikliauja Vakarų, daugiausia JAV, parama, kad galėtų finansuoti ir aprūpinti savo ginkluotąsias pajėgas sviediniais, kulkomis, raketomis, tankais ir oro gynybos sistemomis, kurių reikia Rusijos atakoms atremti.

Tačiau naujausias daugiamilijardinės pagalbos paketas nuo praėjusių metų yra įstrigęs JAV Kongrese dėl politinių nesutarimų. Tai kelia grėsmę, kad bus apribotas Ukrainos gynybinis pajėgumas.

JAV Senatas antradienį pritarė 60 mlrd. dolerių (55,7 mlrd. eurų) vertės finansavimui Ukrainai, tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas jau anksčiau nurodė, kad žemieji rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, jį atmes.

Kyjivas primygtinai tvirtina, kad tvirtai laikosi prieš atnaujintą Rusijos puolimą, nors ir abejojama dėl būsimos Vakarų paramos.

„Nepaisydamos sudėtingos situacijos, Ukrainos gynybos pajėgos padaro didelių nuostolių priešui“, – trečiadienį nurodė O. Syrskis.

2024 02 14 10:50
Spausdinti