Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


KARO NUOVARGIS
Naujausia europiečių apklausa – blogos žinios Ukrainai
IQ
EP
Asociatyvi iliustracija.

Dauguma ukrainiečių tiki, kad Kijevas laimės karą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, tačiau europiečiai yra skeptiškesni, rodo naujas Europos užsienio santykių tarybos (ECFR) tyrimas. Be to, dauguma apklaustų ES piliečių taip pat nepritarė gynybos išlaidų Ukrainai didinimui, rašo Politico.eu.

Trečiadienį, likus kelioms dienoms iki liepos 9-11 d. Vašingtone vyksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo, paskelbtoje apklausoje buvo analizuojamas požiūris į konfliktą Ukrainoje ir 14 ES šalių (Lietuvos sąraše nėra).

Tyrimas, atliktas gegužės mėnesį, rodo, kad europiečiai linkę manyti, jog Ukraina nenugalės Rusijos mūšio lauke: nuo maždaug trečdalio iki pusės apklaustųjų mano, kad karas baigsis derybomis, o net 31 proc. apklaustųjų (Graikija) mano, kad labiausiai tikėtina Rusijos pergalė. Iš visų apklaustų ES šalių tik Estijoje vyrauja nuomonė, kad Ukrainos pergalė bus pasiekta (38 proc.).

Priešingai, dauguma ukrainiečių (58 proc.) tebėra įsitikinę, kad jų kariai gali laimėti ir kad jie ir toliau gali tikėtis tarptautinių sąjungininkų paramos. Tik 1 proc. ukrainiečių mano, kad Rusija laimės karą, o 30 proc. mano, kad labiausiai tikėtinas rezultatas – susitarimas derybomis.

Tyrimas taip pat parodė, kad ES šalių nuomonės dėl paramos Ukrainos gynybai ir Kyjivo stojimo į ES ir NATO labai skiriasi.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad NATO šalių vadovai vargu ar sulauks paramos karių dislokavimui Ukrainoje – rezultatai svyravo nuo 4 proc. iki 22 proc. pritariančiųjų tokiam žingsniui.

Kalbant apie išlaidas gynybai, duomenys parodė, kad dauguma šalių nepritaria savo įnašų didinimui – išimtis yra Lenkija (53 proc. pritaria išlaidų gynybai didinimui), Estija (45 proc.), Švedija (41 proc.) ir Vokietija (40 proc.).

Tačiau dauguma europiečių vis dar pritaria dalyvavimui kare kitais būdais – pavyzdžiui, teikiant techninę pagalbą ir didinant ginklų bei šaudmenų tiekimą. Tik Bulgarijoje, Graikijoje ir Italijoje dauguma gyventojų – atitinkamai 63, 54 ir 53 procentai – mano, kad padidinti šaudmenų ir ginklų tiekimą Ukrainai yra „bloga idėja“.

Europiečių nuomonės dėl Ukrainos priėmimo į ES naudos taip pat išsiskiria. Labiausiai Ukrainą palaikančios šalys yra Portugalija, Estija, Švedija, Ispanija ir Lenkija, o skeptiškiausios – Vokietija, Bulgarija, Čekija ir Prancūzija.

Tarp ukrainiečių beveik du trečdaliai (64 proc.) mano, kad narystė ES yra tokia pat svarbi jų šalies ateičiai kaip ir narystė NATO.

2024 07 03 16:41
Spausdinti