Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Naujoji JK torių favoritė kaltinama abejingumu darbui ir „melu“
BNS
Scanpix
P. Mordaunt.

Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos lyderio posto siekianti Penny Mordaunt, tapusi populiariausia pretendente į ministro pirmininko Boriso Johnsono vietą, ketvirtadienį patyrė piktą puolimą prieš naują balsavimą, kai iškris dar vienas iš kandidatų.

Nelabai žinoma P. Mordaunt yra tvirta „Brexito“ šalininkė, trumpam buvo tapusi pirmąja moterimi britų gynybos sekretore, vėliau dirbo ne tokiuose svarbiuose vyriausybės postuose, o dabar tapo eilinių partijos narių favorite.

Per pirmą torių parlamentarų balsavimą trečiadienį P. Mordaunt liko antroje vietoje po buvusio iždo kanclerio Rishi Sunako, aplenkdama užsienio reikalų sekretorę Liz Truss, ir lažybininkų buvo paskelbta naująja favorite.

Apklausos rodo, kad Karališkojo jūrų laivyno rezervininkė nesunkiai įveiktų R. Sunaką, L. Truss ir dar tris likusius kandidatus galutiniame partijos lyderio rinkimų etape, kai bus likę tik du kandidatai ir balsuos eiliniai partijos nariai.

Per trečiadienio balsavimą buvo pašalinti du kandidatai, o per antrą parlamentarų balsavimą ketvirtadienį iškris vienas, mažiausiai balsų surinkęs pretendentas.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, vienas iš trečiadienį iškritusių kandidatų, parėmė R. Sunaką, kurio praėjusios savaitės sprendimas atsistatydinti iš ministrų kabineto padėjo įžiebti vyriausybės narių maištą prieš B. Johnsoną dėl mėnesius vyriausybę persekiojusių skandalų.

Aiškiai priešpriešindamas R. Sunaką B. Johnsonui, J. Huntas sakė, kad buvęs iždo kancleris yra „vienas padoriausių, sąžiningiausių žmonių su aukščiausiais principingumo standartais“ politikos srityje.

Tačiau turtingo R. Sunako laukia klausimai apie jo šeimos mokesčius ir ankstesnį sprendimą pasilikti JAV leidimą gyventi. Be to, jis nepritaria tam, kad kovojant su pragyvenimo krize po pandemijos skubiai būtų sumažinti mokesčiai, ir pabrėžia būtinybę laikytis fiskalinės atsakomybės.

L. Truss, kuri per prieš 2016 metų referendumą dėl Britanijos narystės ES agitavo prieš „Brexitą“, o paskui tapo tvirta išstojimo šalininke, savo kampaniją oficialiai pradeda pažadais mažinti mokesčius ir valstybės vaidmenį kasdieniame gyvenime.

„Mano misija – paversti mūsų šalį siekių valstybe, kur kiekvienas vaikas, kiekvienas žmogus turi geriausias galimybes pasiekti sėkmę“, – turi pasakyti ji.

Tuo metu jos šalininkai paragino du kovos dėl torių lyderio posto autsaiderius pasitraukti, kad nebūtų išblaškyti dešiniojo sparno balsai.

„Didelės abejonės“

P. Mordaunt, jaunesnioji prekybos ministrė, kuriai B. Johnsono skandalai pakenkė palyginti nedaug, su patriotizmą akcentuojančia programa liko tarp L. Truss ir R. Sunako.

Tačiau laikraštis „Daily Mail“ nusitaikė į jos poziciją dėl translyčių asmenų, figūruojančių Britanijos „kultūrinio karo“ debatuose.

P. Mordaunt „melavo“, nes kaip lygių galimybių ministrė rėmė translyčius žmones, o šią savaitę pradėjusi kampaniją sugriežtino savo poziciją, laikraščiui sakė vienas L. Truss sąjungininkas.

P. Mordaunt politiniai priešai taip pat pašiepė ją kaip „nepilnos darbo dienos Penny“, tvirtindami, kad ji nerimtai vertindavo savo darbus vyriausybėje.

Šią atakos kryptį pastiprino buvusio Britanijos „Brexito“ derybininko Davido Frosto, kuris dar pernai buvo P. Mordaunt bosas, įsikišimas.

Kaip televizijai „TalkTV“ sakė D. Frostas, remdamasis jųdviejų bendru darbu jis „nuogąstauja, kad turėtų didelių abejonių“ dėl jos atėjimo į Dauningo gatvės 10-ąjį namą. Jis atskleidė, kad jo prašymu B. Johnsonas pašalino ją iš jų departamento.

„Apgailestauju, kad tai sakau, bet man atrodė, kad ji nesuvaldė detalių, nors tai buvo būtina pernai derantis“ su Briuseliu dėl Šiaurės Airijos, sakė jis.

„Ji ne visuomet perduodavo griežtas žinutes Europos Sąjungai, kai tai būdavo būtina, ir manau, kad ji ne visada būdavo atsakinga, ne visuomet būdavo matoma. Kartais aš net nežinodavau, kur ji yra“, – sakė D. Frostas.

P. Mordaunt stovykla savo komentaro kol kas nepateikė.

Tarp išlikusių kandidatų įvyks keli televiziniai debatai; pirmieji iš jų planuojami penktadienio vakarą, prieš rinkimų kampanijos eiliniams torių partijos nariams savaites. Naujasis partijos lyderis turi būti paskelbtas rugsėjo 5 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 14 16:02
Spausdinti