Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


NAUJOJI ZELANDIJA
Naujoji Zelandija pasakė „taip“ eutanazijai, kol kas „ne“ – kanapių legalizavimui
BNS
Scanpix
Naujoji Zelandija.

Naujosios Zelandijos rinkėjai nubalsavo už eutanazijos įteisinimą, rodo penktadienį paskelbti preliminarūs referendumo rezultatai.

Šie du referendumai vyko spalio 17-ąją, drauge su visuotiniais rinkimais, kuriuos didele persvara laimėjo premjerės Jacindos Ardern centro kairės Leiboristų partija.

Preliminarūs šių plebiscitų rezultatai rodo, kad 65,2 proc. balsavusiųjų pasisako už eutanazijos įteisinimą, o 33,8 proc. tam nepritaria. Tuo metu už marihuanos rekreaciniams tikslams legalizavimą balsavo 46,1 proc. rinkėjų, o prieš – 53,1 procento. 

Didžiulė parama eutanazijai reiškia, kad ji bus įteisinta, nepaisant to, kaip pasiskirstys specialieji balsai. Galutiniai rezultatai bus paskelbti kitą penktadienį.

Balsavimo dėl eutanazijos rezultatas yra teisiškai įpareigojantis, o dėl marihuanos – ne.

Pernai Naujosios Zelandijos parlamentas nubalsavo už eutanazijos legalizavimo įstatymo projektą, tačiau įstatymų leidėjai delsė juos įgyvendinti, kol visuomenė nepasisakė per referendumą.

Eutanazija ir pagalba nusižudant būtų leidžiama nepagydomų ligų atvejais, kai žmogui potencialiai lieka mažiau nei šeši mėnesiai gyvenimo ir jis patiria nepakeliamas kančias.

Prašymą turės pasirašyti paciento gydytojas ir nepriklausomas gydytojas, o jei kuris nors iš jų suabejos dėl asmens galimybių priimti pagrįstą sprendimą, turės būti pasitelkta psichiatro pagalba.

Pasak teisingumo ministro Andrew Little'o, eutanazija turėtų būti įteisinta kitų metų lapkritį.

J. Ardern pritarė įstatymui dėl eutanazijos, sakydama, kad praėjusiais metais ji nenoromis sutiko skelbti referendumą, nes tai buvo vienintelis būdas šiam teisės aktui žengti į priekį.

Rinkimų kampanijos metu ji vengė reikšti savo nuomonę dėl kanapių rekreaciniams tikslams įteisinimo, nors 40-metė pripažino, kad „seniai“ yra rūkiusi marihuanos.

Premjerės biuras penktadienį patvirtino, kad abiejuose referendumuose ji balsavo „už“.

Ji „stums į priekį bet kokius teisės aktus, atsižvelgdama į žmonių valią, paskelbus galutinius rezultatus kitą savaitę“, sakė J. Ardern atstovė.

Pagal priemonę dėl marihuanos žmonės galėtų nusipirkti iki 14 g marihuanos per dieną ir auginti iki keturių kanapių kerų viename namų ūkyje.

Kanapės rekreaciniams tikslams ir toliau bus nelegalios, jei kitą penktadienį balsavusiųjų „prieš“ vis dar bus daugiau nei 50 procentų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 30 17:25
Spausdinti