Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
Naujojo Hampšyro pirminiuose rinkimuose D. Trumpas įveikė N. Haley
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
D. Trumpas Naujajame Hampšyre.

Antradienį Naujajame Hampšyre tęsėsi kova dėl nominacijos dalyvauti JAV prezidento rinkimuose. Šįkart prie balsadėžių rinkosi abiejų partijų – Respublikonų ir Demokratų – nariai bei nė vienai partijai nepriklausantys gyventojai.

Pagrindiniu respublikonų lyderiu laikomas Donaldas Trumpas čia išplėšė pergalę – kaip ir demokratų lyderis, dabartinis prezidentas Joe Bidenas, nors jo pavardės ant balsalapių oficialiai net nebuvo.

D. Trumpo pergalė

Buvęs JAV prezidentas D. Trumpas, suskaičiavus 92 proc. balsų, surinko 54,7 proc. balsų ir 12 delegatų ir nurungė pagrindine konkurente laikytą buvusią Pietų Karolinos gubernatorę Nikki Haley su 43,1 proc. balsų ir 9 delegatais (partija iš viso valstijoje turi 22 delegatus).

Naujojo Hampšyro valstija pirminiuose rinkimuose leidžia dalyvauti ne tik pačių partijų nariams, bet ir nė vienai partijai nepriklausantiems gyventojams.

Šie pirminiai rinkimai, kai galiausiai dėl pergalės liko kovoti tik du respublikonų kandidatai (nors ant balsalapių buvo 24 pavardės, net ir su kandidatais, kurie iš pirminių rinkimų iki šiol pasitraukė), buvo tam tikras rinkėjų išbandymas D. Trumpui – ar jo elektoratas yra vis dar toks pat stiprus kaip 2016 ir 2020 m., ir ar N. Haley nekelia jam rimto iššūkio. Buvo svarstoma, kad Pietų Karolinos gubernatorė šioje valstijoje galėjo laimėti daugiau balsų, nes jos elektoratas – nuosaikesni respublikonai, o būtent tokių Naujajame Hampšyre yra dauguma. Tačiau buvęs JAV prezidentas šį išmėginimą sėkmingai įveikė.

D. Trumpas tapo pirmuoju respublikonų kandidatu, pirminiuose rinkimuose laimėjusiu ir Ajovos, ir Naujojo Hampšyro valstijose. Nors už D. Trumpą balsavo daugiau žmonių, CNN skaičiavimais, N. Haley sulaukė daugiau palaikymo tarp nė vienai partijai nepriklausančių gyventojų, taip pat turinčiųjų aukštąjį išsilavinimą.

Buvęs prezidentas neslėpė pykčio N. Hailey, kad ši, pralaimėjusi sueigose Ajovos valstijoje, „vis dar yra šalia“ ir nesitraukia iš kovos.

N. Haley paneigė prognozes, teigusias, kad pralaimėjimo atveju politikė pasitrauktų iš rinkimų. Dar nesuskaičiavus visų balsų, savo Naujojo Hampšyro būstinėje N. Haley sveikino D. Trumpą su pergale, tačiau teigė dar nepasiduosianti: „Jis jos [pergalės – IQ past.] nusipelnė, ir noriu tai pripažinti. Visi girdėjote šnabždesius politinėje aplinkoje – jie visi vienas per kitą teigia, kad rinkimai baigėsi. Aš jiems visiems turiu naujienų: Naujasis Hampšyras yra pirmasis šalyje, ne paskutinis. Šie rinkimai toli gražu nesibaigė, dar yra tuzinai valstijų, ir kita – mano mieloji Pietų Karolina!“

Kiti numatyti respublikonų pirminiai rinkimai Pietų Karolinoje vyks vasario 24 d., tačiau prieš tai, vasario 8 d., dar laukia sueigos Nevadoje. Konservatyvioje Pietų Karolinoje N. Haley nėra palaikoma partijos elito – nuo jos nusigręžė net ir valstijos senatorius respublikonas Timas Scottas, remiantis D. Trumpą (beje, T. Scottas pats kandidatavo šių metų pirminiuose rinkimuose).

Demokratų nesusikalbėjimas

Tradiciškai prieš pareigas einantį prezidentą, ketinantį kelti savo kandidatūrą pirminiuose rinkimuose, kiti partijos nariai neina ir savo kandidatūrų nekelia. Tačiau, kaip ir visada, yra kelios išimtys. Demokratų partijos rinkimų biuletenyje šiemet buvo 21 pavardė, vis dėlto, kad ir kaip būtų keista, J. Bideno tarp jų nebuvo. Kodėl?

Pirminiai rinkimai Naujajame Hampšyre Demokratų partijai būna pirmieji, tačiau partijos Nacionalinis komitetas šiemet pirmąja valstija norėjo padaryti Pietų Karoliną. Naujasis Hampšyras, „atidarydavęs“ pirminius rinkimus daugiau nei 100 metų, nesutiko, ir juos vis tiek surengė. Nacionalinis komitetas bausdamas iš valstijos atėmė delegatus (tai reiškia, kad oficialiai šie pirminiai rinkimai nesiskaito), o J. Bidenas savo pavardės balsalapyje neįrašė. Jį palaikantys rinkėjai sugalvojo akciją ir prie balsavimo vietų kvietė patiems įrašyti prezidento pavardę ant balsalapio.

Tokia akcija pasiteisino – naujienų agentūros AP skaičiavimais, ant balsalapio esamo prezidento pavardę užrašė ir taip būdu už jį balsuojantys pranešė 66,7 proc. kandidatų. Demokratų partijos baimės, jog šiuose pirminiuose rinkimuose J. Bidenas pasirodys silpnai ir taip dar labiau sustiprins D. Trumpo dominavimą, nepasitvirtino.

Oficialūs pirmieji demokratų pirminiai rinkimai vyks vasario 3 d. Pietų Karolinoje.

2024 01 24 01:19
Spausdinti