Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


JAV ATSTOVŲ RŪMAI
Naujuoju JAV Atstovų Rūmų pirmininku išrinktas M. Johnsonas
BNS
Scanpix
JAV Atstovų Rūmų pirmininku išrinktas Mike Johnsonas.

JAV Atstovų Rūmai trečiadienį oficialiai išrinko naująjį 56-ąjį pirmininką ir taip užbaigė kelias savaites trukusią partinę kovą, kuri paralyžiavo Kongresą tarptautinės ir vidaus krizės akivaizdoje.

Naujuoju JAV Atstovų rūmų pirmininku tapo Luizianai atstovaujantis Mike'as Johnsonas, ištikimas eksprezidento Trumpo sąjungininkas, vadovavęs teisinėms pastangoms panaikinti 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų rezultatus, sulaukė vienbalsio savo Respublikonų partijos pritarimo ir taip nutraukė kelias savaites trukusį chaosą.

Jis yra ketvirtas respublikonas, kurį jo partija per kelias savaites iškėlė vietoj nušalinto Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy, tačiau vienintelis, gavęs pakankamą paramą JAV Atstovų Rūmuose.

„Ši Atstovų Rūmų respublikonų dauguma yra vieninga“, – sakė M. Johnsonas žurnalistams, kai kolegos džiūgavo ir plojo po jo paskyrimo naujuoju pirmininku.

Tikėtina, kad prie M. Johnsono sėkmės prisidėjo tai, kad jis yra mažai kam žinomas politikas. 51 metų teisininkas ir religinių teisių gynėjas neturi priešininkų tarp respublikonų. Kitų kandidatų bandymai būti išrinktiems į pirmininko postą žlugo būtent dėl vidinių nesutarimų.

Jis toli gražu nebuvo pirmasis savo partijos pasirinkimas, tačiau sugebėjo pasinaudoti įstatymų leidėjų neviltimi ir ištraukti JAV Atstovų Rūmus iš kelias savaites trukusios aklavietės.

„Negirdėjau nė vieno neigiamo komentaro apie jį. Jis visiems patinka, visi jį gerbia (...) tai žmogus, kuris bus tikrai įspūdingas ir galbūt daugelį metų“, – prieš balsavimą sakė D. Trumpas.

2023 10 26 08:14
Spausdinti