Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Nelaidokime taikos Artimuosiuose Rytuose, nors kelias į ją bus bauginančiai trapus
Edwardas Carras
The Economist

2023-iaisiais Artimuosius Rytus sukrėtė Palestinos konfliktas, o 2024-aisiais ims aiškėti, ar Artimieji Rytai gali atsikratyti Palestinos konflikto. Kad ir kaip baisiai skambėtų skaičiuojant tiek daug mirčių, bet per pastaruosius du dešimtmečius taika šiame regione dar neturėjo geresnės progos. Deja, tuo pačiu metu palestiniečių konfliktas turi kaip niekada didelę tikimybę tapti nekontroliuojamas. Tad kuri tikimybė taps tikrove?

„Hamas“ įvykdytos 1400 izraeliečių žudynės 2024 m. neabejotinai atneš daugybę permainų, nes jos sugriovė strateginę idėją, leidusią Izraeliui ir daugumai arabų šalių ignoruoti palestiniečių vargus. Dabar jau niekas nebegali apsimesti, kad „Hamas“ įmanoma suvaldyti finansinėmis paskatomis ir Izraelio oro antskrydžiais. Norėdamas ištesėti pažadą tapti saugia tėvyne visiems žydams, Izraelis turi ieškoti kito sprendimo.

Šis išpuolis abiejose pusėse iškels naujų lyderių. Po karo atsistatydins Izraelio kariuomenės ir žvalgybos vadovai. Iš pareigų bus priverstas pasitraukti ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu. Ši katastrofa įvyko jam vadovaujant, be to, nepataisomai sugriautas jo, kaip ištikimo Izraelio gynėjo, vardas. „Hamas“ lyderiai greičiausiai žus nuo Izraelio pajėgų, o jų kolegas iš Palestinos savivaldos Vakarų Krante iš valdžios gali išstumti visuomenė. Nauji lyderiai visada atneša permainų.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 25 06:45
Spausdinti