Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


SPRENDIMAS AR SVAIGIMAS?
Nepaisant Gazoje vykstančio karo, kalbos apie dviejų valstybių sprendimą tęsiasi
The Economist
Scanpix
Kol kas kalba tik ginklai.

Kad būtų vilties, ir izraeliečiams, ir palestiniečiams reikia naujų vadovų.

Žinoma, jis žiaurus ir skaudus, bet gal Izraelio ir „Hamas“ karas gali taip pat būti galimybė. Bent taip manė JAV prezidentas. Nors jis palaikė Izraelio teisę gintis, kartu jis teigė, kad vykstančios kovos turėtų paskatinti atsibusti ir izraeliečius, ir palestiniečius. „Pribrendo metas abiem pusėms suvokti, kad kelias, kuriuo jos eina, nėra tas kelias, kuris atneš gerovę ir saugumą jų žmonėms“, – kalbėjo prezidentas interviu televizijai.

Tai buvo neseniai inauguruotas Barackas Obama, prieš beveik 15 metų. Bet tą patį galėtų pasakyti ir Joe Bidenas šiandien. Artimuosiuose Rytuose istorija sugeba kartotis. Karas Gazoje vėl atvedė prie kalbų apie taiką, kuri gali atrodyti nereali, prisiminus, kad spalio 7-ąją išžudyta daugiau kaip 1,2 tūkst. izraeliečių, o vėliau, Izraeliui pradėjus puolimą prieš Gazą, žuvo apie 16 tūkst. palestiniečių. Šventoji žemė nematė tokio kraujo praliejimo nuo Izraelio įkūrimo 1948 m. Taika niekada neatrodė taip toli.

J. Bidenas tikisi, kad taika vis dėlto bus. „Kai baigsis krizė, reikia vizijos, kas toliau, ir, mūsų manymu, tai turi būti dviejų valstybių sprendimas“, – tokie buvo jo žodžiai spalį. Lapkritį Bahreine vykusioje konferencijoje arabų pareigūnai vienas po kito kalbėjo panašiai. „Turime grįžti prie dviejų valstybių sprendimo, prie izraeliečių ir palestiniečių valstybių sambūvio“, – sakė Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) prezidento patarėjas Anwaras Gargashas.

2024 01 05 06:45
Spausdinti