Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


KREMLIAUS ĮTAKA
Nepaisant visuotinio pasipiktinimo Gruzijos valdžia prastūmė „užsienio įtakos“ įstatymą
BNS
Scanpix
Protestai Tbilisyje ir kitose šalies miestuose.

Sakartvelo parlamentas antradienį trečiuoju skaitymu patvirtino prieštaringai vertinamą įstatymą dėl „užsienio įtakos“.

Pasak „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ portalo, už įstatymą balsavo 84 parlamentarai, 30 buvo prieš.

Svarstymas užtruko vos kelias sekundes. Prieš balsavimą parlamente kilo muštynės, teko skelbti techninę pertrauką.

Tuo pat metu prie parlamento pastato vyko protesto mitingas, kuriame žmonės skandavo „Ne Rusijos įstatymui!“ ir „Europa“.

Antradienio rytą prie parlamento, dalyvaujant gausioms riaušių policijos pajėgoms, susirinko didelė demonstrantų minia, kad dar kartą pareikštų protestą prieš įstatymo projektą.

Savaitgalį tūkstančiai žmonių išėjo į sostinės Tbilisio gatves, o daugelis liko prie parlamento iki pirmadienio ryto.

Įstatymas dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms priimtas nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, atsiribojusi nuo valdančiosios partijos politikos, pažadėjo vetuoti įstatymą. Tačiau valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti veto.

Pagal įstatymus prezidentė turi dvi savaites nuo gavimo teisės aktą pasirašyti arba vetuoti.

Konstitucijoje nenustatyta, kiek laiko parlamentas turėtų svarstyti valstybės vadovo grąžintas motyvuotas pastabas.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogą.

Protestuotojai, daugiausia jaunimas, yra įsiutę dėl įstatymo projekto, sakydami, kad jis sužlugdys Kaukazo šalies viltį įstoti į ES ir reikš demokratijos pabaigą šalyje.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kuri pernai buvo priversta atsisakyti panašaus įstatymo projekto dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo, tvirtina kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Įstatymui įsigaliojus, visos nepriklausomos nevyriausybinės (NVO) ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

Europos Sąjunga antradienį įspėjo Sakartvelą, kad priėmus įstatymą dėl „užsienio įtakos“ bus apsunkintas šalies siekis prisijungti prie bloko.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat pareiškė, kad šis teisės aktas prieštarauja Tbilisio įsipareigojimams ES ir gali neigiamai paveikti šalies eurointegracijos procesus.

„Prezidentas jau yra pasisakęs, kad šis įstatymas prieštarauja Sakartvelo įsipareigojimams Europos Sąjungai, kad priimtas ir įsigaliojęs, jis neigiamai paveiktų šalies eurointegracijos procesą“, – atsakyme Eltai nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

„Sakartvelo pilietinė visuomenė jau ne kartą aiškiai pareiškė, kad savo šalies ateitį mato Europoje. Negalima ignoruoti žmonių valios ir noro gyventi demokratijos ir laisvės principais grįstoje visuomenėje. Lietuva ir toliau palaikys Sakartvelo žmonių pasirinkimą būti Europos dalimi“, – balandžio mėnesį išplatintame pranešime cituotą prezidento G. Nausėdos komentarą pakartojo šalies vadovo patarėjas.

2024 05 14 15:37
Spausdinti