Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


TARP RYTŲ IR VAKARŲ
Nepaisydama nesutarimų Ukraina priėmė Slovakijos ministrą pirmininką
BNS
Scanpix
Robertas Fico.

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis trečiadienį priimdamas kolegą iš Slovakijos sakė, kad Kyjivas nori pragmatiškų santykių su šia kaimyne.

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico yra išsakęs komentarų, apkartinusių abiejų šalių santykius. Vos kelios dienos prieš šį vizitą jis reiškė abejones dėl Ukrainos suverenumo ir ragino ieškoti kompromiso su Rusija.

„Nepaisydami nesutarimų ketiname formuoti naujo pragmatizmo politiką [su Slovakija]", – sakė D. Šmyhalis per susitikimą Ukrainos Užhorodo mieste prie abiejų kaimynių sienos.

Populistinės linijos lyderiai Europoje, pavyzdžiui, Slovakijoje ir Vengrijoje, vis labiau pavargsta nuo užsitęsusio konflikto Ukrainoje ir Kyjivo prašymų padėti.

D. Šmyhalis išreiškė viltį, kad susitikimas su R. Fico „atvers naują mūsų santykių puslapį“.

„Su Slovakijos ministru pirmininku Robertu Fico pasirašėme bendrą pareiškimą, kuris sustiprins abipusiu pasitikėjimu ir pagarba grindžiamus dvišalius santykius“, – socialiniame tinkle „Telegram“ parašė D. Šmyhalis.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip abu pareigūnai paspaudžia vienas kitam ranką ir stovi prie savo šalių vėliavų.

„Žinoma, yra tam tikrų klausimų, kuriais mūsų nuomonės galėtų skirtis; toks gyvenimas“, – per susitikimą sakė R. Fico. Jis pridūrė, kad pakvietė D. Šmyhalį apsilankyti Slovakijoje.

Vizito išvakarėse, kelios valandos po to, kai rusų raketos smogė Kyjivui sužeisdamos beveik dvi dešimtis žmonių, R. Fico tvirtino, kad gyvenimas Ukrainos sostinėje yra normalus.

R. Fico taip pat yra pareiškęs, kad konfliktas Ukrainoje, prasidėjęs Rusijos kariuomenei beveik prieš dvejus metus užpuolus šią šalį, negali turėti karinio sprendinio ir kad ukrainiečiams reikės atiduoti kažkiek savo teritorijos.

Kyjivas ragina Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungą atblokuoti milijardų dolerių vertės finansavimą, sulaikytą Briuselyje ir Vašingtone.

2024 01 24 14:49
Spausdinti