Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Nepaskelbtas šaltasis karas: Kinija sieks išnaudoti pasaulio susiskaldymą
Davidas Rennie
The Economist

2024 m. Kinija vienu metu sieks dviejų prieštaringų tikslų. Xi Jinpingas ir kiti aukšti asmenys iš Komunistų partijos sieks suburti skeptiškai JAV dominuojamą pasaulio tvarką vertinančių šalių bloką ir rodyti jam kelią. Bet ruošdamiesi susiskaldymo laikams ir didžiųjų valstybių varžyboms, kartu Kinijos vadovai pieš savo šalį kaip pasaulinės vienybės gynėją.

Siekdami pirmojo tikslo, Kinijos vadovai kaltins JAV ir jos sąjungininkes naujo šaltojo karo kurstymu. Jie jaučia, kad atsirado galimybė išstumti Vakarus iš pasaulio reikalų centro. Jų kritika apims ir ekonominį komponentą. Krintant pasaulio, įskaitant ir Kiniją, augimo apsukoms, Pekinas apkaltins JAV ir kitas turtingas Vakarų šalis, kad protekcionistinėmis kliūtimis varžo laisvąją prekybą ir stato į pavojų globalizacijos ateitį.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Siekdami antrojo tikslo, Kinijos vadovai vadins savo šalį esamos padėties puoselėtoja. Tuo jie nori pasakyti, kad Kinija yra esamos pasaulio tvarkos „pagrindinių principų“, įrašytų Jungtinių Tautų (JT) Chartijoje, gynėja. Selektyviai interpretuojant JT steigimo dokumentus, pritariama straipsniams, kuriuose pripažįstama suverenių valstybių neliečiamybė, bet menkinama su individų teisėmis susijusių straipsnių reikšmė. Kinijos pareigūnai taip pat aiškins, kad jų šalis palaiko Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) ar bent tas PPO taisykles, kurios atvėrė turtingojo pasaulio rinkas Kinijai, jai 2001 m. prisijungus prie organizacijos.

2024 01 05 10:00
Spausdinti