Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


„Nėra laisvės be solidarumo“: žurnalistai Lenkijoje kviečia ginti demokratiją
Kotryna Tamkutė

Po naujo radikalų nacionalistų išpuolio Lenkijoje prieš LBGT+ bendruomenę, taip pat kasdien gausėjant autoritarizmo ženklų ne tik mažumų, bet ir opozicijos sąskaita, liberalių pažiūrų laikraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistai kreipiasi į visuomenę ir kolegas užsienyje – atėjo laikas ginti pagrindinius demokratijos principus.

„Šiandien greta laikraščio pavadinimo pridedame frazę: „Nėra laisvės be solidarumo“, – laiške užsienio žiniasklaidos priemonėms rašo laikraštį „Gazeta Wyborcza“ valdančio fondo valdybos pirmininkė Joanna Krawczyk. – Pirmą kartą ją naudojome 1989 m., siekdami atkovoti laisvę. Šie žodžiai reiškė mūsų sutelktas pastangas atkurti valstybę, paremtą demokratijos, solidarumo ir bendruomeniškumo principais.“

Šiandien tam iškilo rimta grėsmė. Per pastaruosius ketverius metus, J. Krawczyk teigimu, Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ tęsia išpuolius prieš skirtingas, labiausiai pažeidžiamas socialines grupes: „Mokytojai, neįgalieji, seksualinės mažumos, teisėjai, pasišventę savarankiškumo principui, ir prokurorai, tikintys sąmoningumu, yra diskredituojami, valdžia neigia jų orumą, kai kuriais atvejais atima pragyvenimo šaltinį.“

Liepos 20 d. buvo pralietas ir pirmasis kraujas. Keli tūkstančiai radikalių nacionalistų, padrąsinti vyskupų, kunigų ir „Teisės ir teisingumas“ lyderių, atakavo Balstogėje vykusias eitynes už lygybę, į dalyvius mėtė akmenis, butelius, juos spjaudė ir spardė.

„Mes matėme, kaip katalikų bažnyčios pasekėjai šaukė ir spardė eitynių dalyvius, kaip jos atstovai dėkojo jiems už patriotiškumą ir bažnyčios saugojimą. Mes stebėjome policijos ir prokurorų abejingumą, kai agresorius reikėjo nubausti“, – rašoma užsienio redakcijoms išplatintame laiške.

„Situacija atspindi juodžiausius XX a. metus, kai žmonės ir parduotuvės buvo žymimi Dovydo žvaigžde. Šiandien vaivorykštė – harmonijos, vienybės, bendruomeninės įvairovės simbolis – yra naudojama tam, kad atskirtų ir stigmatizuotų žmones, – nuogąstavo J. Krawczyk ir pridūrė:  – Kai kuriose Lenkijos teritorijose yra siekiama įsteigti zonas, neįleidžiančias LGBT bendruomenės narių.“

Situacija atspindi juodžiausius XX a. metus, kai žmonės ir parduotuvės buvo žymimi Dovydo žvaigžde.

„Mes tam nepritariame“, – sakė „Gazeta Wyborcza“ atstovė.

Autoritarizmas stiprėja

Padėtį Lenkijoje „Gazeta Wyborcza“ žurnalistai lygina su situacija autoritarinėse valstybėse.

„Autoritarinė galia nuolat kuriasi naujus priešus. Ji kursto pasipiktinimą pabėgėliais, gatvės protestuotojais, savo reprodukcines teises protestuose ginančiomis moterimis, vokiečių, žydų, ukrainiečių tautybės asmenimis, elito atstovais ir nevyriausybinėmis organizacijomis, vadovaujamomis George‘o Soroso, jaunais gydytojais, neįgaliaisiais, mokytojais ir vaikais“, – teigiama viešai išplatintame laiške.

Remiama fanatikų tarp dvasininkų, autoritarinė valdžia savo veiksmus pateisins kaip „sveikų“, „heteroseksualių“, „gimusių natūraliai, o ne dirbtinio apvaisinimo būdu, „katalikiškų“, „patriotiškų“, „autentiškų ir paprastų lenkų“ gynybai.

Valdžiai netinka ir „lyčių ideologija“, ir „The Great Orchestra of Christmas Charity“ – įtakingiausias Lenkijoje labdaros fondas, kurio įkūrėjas Jerzy Owsiakas. Net ir po mirties ji žodžiais žeidžia Gdansko merą Pawełą Adamowiczių, gynusį daugelį vertybių, kurių nepakenčia autoritarinė valdžia, ir buvusį nužudytą labdaros „The Great Orchestra of Christmas Charity“ rinkimo metu.

„Šiandien autoritarinė valdžia puola LGBT+ bendruomenę. Rytoj ras kitą auką. Kaip visada ji ras mažumą, kuri jau dabar kenčia nuo stigmatizacijos. Remiama fanatikų tarp dvasininkų, autoritarinė valdžia savo veiksmus pateisins kaip „sveikų“, „heteroseksualių“, „gimusių natūraliai, o ne dirbtinio apvaisinimo būdu, „katalikiškų“, „patriotiškų“, „autentiškų ir paprastų lenkų“ gynybai, – rašoma laiške. – Tokie istoriniai panašumai net nupurto.“

Apsukti kryptį

Pasaulis, laikraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistų teigimu, eina netinkama linkme. Tai esą verčia solidarizuotis su ateities trumparegystės ir egoizmo aukomis.

„Vieno laisvė negali paneigti kitų laisvę. Daugumos laisvė negali peraugti į tironiją prieš mažumą. Tai itin svarbu, kai dauguma džiaugiasi valstybės parama, o mažuma yra paliekama viena, kol didelė dalis piliečių jaučiasi neturintys jokios galios“, – rašoma laiške.

Žurnalistai pabrėžia: šūkis „Nėra laisvės be solidarumo“ vienija. „Pasaulis, kurį mes pažįstame – stabilus, saugus ir nuspėjamas, greitai žlugs mūsų akyse, jei savo interesus nukreipsime tik į siaurą sritį – pirkimą, vartojimą, virškinimą. Tai duris į valdžią atvers populistams ir politikos šarlatanams.“

„Jei nestovėsime vienybėje, mūsų laisvė gali būti iš mūsų atimta apsimetėlių, ją niekinančių pranašų“, – nerimauja žurnalistai.

2019 08 07 16:47
Spausdinti