Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ŠIAURĖS IR PIETŲ KORĖJOS
Neramumai prie Pietų Korėjos salų: Šiaurės Korėja netoli paleido artilerijos sviedinius
BNS
Scanpix
iaurės Korėja paleido daugiau kaip 200 artilerijos sviedinių šalia Pietų Korėjos salų.

Penktadienį kilo neramumai netoli dviejų Pietų Korėjos salų, kai Šiaurės Korėja paleido daugiau kaip 200 artilerijos sviedinių. Apie tai praneša Pietų Korėjos gynybos ministerija Seule.

„Šiaurės Korėjos kariuomenė šiandien maždaug nuo 9 iki 11 val. (nuo 2 iki 4 val. Lietuvos laiku) paleido daugiau kaip 200 sviedinių (...) Bengnjongo salos šiaurinėje dalyje ir Jonpjongo salos šiaurinėse vietovėse“, – per spaudos konferenciją sakė vienas Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareigūnas.

Ministerija nurodė, kad šis Šiaurės Korėjos apšaudymas artilerija yra provokacinis veiksmas, ir perspėjo, kad Seulas imsis atitinkamų atsakomųjų priemonių.

„Tai provokacinis veiksmas, keliantis grėsmę taikai Korėjos pusiasalyje“, – sakoma Gynybos ministerijos pareiškime, kuriame Pchenjanas raginamas nedelsiant nutraukti šiuos veiksmus.

Prie ginčijamos jūrinės sienos esančios Jonpjongo salos vietos pareigūnai naujienų agentūrai AFP nurodė, kad civiliai gyventojai buvo paprašyti evakuotis.

Pietų Korėjai priklausanti Jonpjongo sala yra Geltonojoje jūroje. Ji yra maždaug už 80 km į vakarus nuo Inčono ir už 12 km į pietus nuo Šiaurės Korėjos Hvanghės provincijos pakrantės.

Bengnjongo saloje esančios valdžios institucijos taip pat pranešė apie įsakymą evakuotis.

2010 metų lapkritį Šiaurės Korėja į Jonpjongo salą paleido 170 artilerijos sviedinių. Per pirmąjį nuo 1950–1953 metais vykusio Korėjos karo Pchenjano išpuolį prieš civilinę teritoriją žuvo keturi žmonės, įskaitant du civilius.

Po to, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) įtvirtino šalies kaip branduolinės valstybės statusą konstitucijoje ir išbandė keletą pažangių tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM), abiejų Korėjų santykiai atsidūrė vienoje blogiausių pozicijų per pastaruosius dešimtmečius.

Per svarbiausius Pchenjano metų pabaigos politinius susitikimus Kim Jong Unas perspėjo dėl branduolinės atakos prieš Pietų Korėją ir paragino stiprinti Šiaurės Korėjos karinį arsenalą prieš ginkluotą konfliktą, kuris, kaip perspėjo, gali prasidėti bet kuriuo metu.

2023 metais Pchenjanas sėkmingai paleido žvalgybos palydovą, gavęs, Seulo teigimu, Rusijos pagalbą mainais į ginklų perdavimą Maskvai, jos karui Ukrainoje paremti.

2024 01 05 09:24
Spausdinti