Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


„BREXITAS“
Nesudarius „Brexito“ sutarties Norvegija grasina uždaryti savo vandenis ES ir JK žvejams
BNS
Unsplash
Norvegija.

Norvegija penktadienį pareiškė uždarysianti savo vandenis tiek Europos Sąjungos, tiek Jungtinės Karalystės žvejybos laivams, jei iki sausio 1 dienos visos trys šalys nesugebės pasirašyti atitinkamo susitarimo.

ES nepriklausanti Norvegija 1980 metais sudarė su bloku žvejybos susitarimą, tačiau dėl jo nuostatų būtina derėtis iš naujo, Britanijai išstojus iš Bendrijos.

„Derybos su ES ir Didžiąja Britanija dėl 2021 metų žvejybos susitarimo rimtai stringa dėl užsitęsusių „Brexito“ derybų tarp abiejų (šalių) ir žūklės vaidmens jose“, – Osle įstatymų leidėjams pareiškė žvejybos ministras Oddas Emilis Ingebrigtsenas.

„Nėra garantijos, kad derybos bus užbaigtos iki metų pabaigos. Jei neturėsime susitarimo iki sausio 1 dienos, neatversime Norvegijos ekonominės zonos ES ir Didžiosios Britanijos žvejybos laivams“, – pridūrė jis.

Norvegijos ir ES susitarimas leidžia abiem signatarėms žvejoti viena kitos vandenyse.

Rugsėjį Norvegija ir Britanija paskelbė apie dvišalį susitarimą, kuriuo raginama rengti kasmetines derybas dėl kvotų.

Pasak O. E. Ingebrigtseno, Oslas ir Briuselis sutiko kitąmet pradėti derybas, siekdami sudaryti panašų paktą.

„Jau ilgą laiką sakėme ES, kad mums reikalingas trišalis susitarimas, todėl visos kortos dabar yra ES rankose“, – pažymėjo ministras.

Nepasiekus sandorio, norvegų laivai taip pat nebus įleidžiami į ES vandenis.

Norvegijos ekonominės zonos vandenys yra svarbūs tokių žuvų kaip menkės ir silkės ištekliais, o dalis gaudymo kvotų iki šiol būdavo skiriama Europos žvejams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 11 16:56
Spausdinti