Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


RINKIMAI NIGERIJOJE
Nigerijos valdančiosios partijos kandidatas B. Tinubu laimėjo prezidento rinkimus
BNS
Scanpix
B. Tinubu (centre).

Nigerijos valdančiosios partijos kandidatas Bola Tinubu laimėjo savaitgalį įvykusius ir smarkiai ginčijamus prezidento rinkimus, trečiadienį pranešė rinkimų institucijos, užtikrindamos buvusiam Lagoso gubernatoriui prezidento postą daugiausiai gyventojų turinčioje demokratinėje Afrikos šalyje.

Po dviejų kadencijų traukiantis prezidentui Muhammadu Buhari, daugelis nigeriečių tikėjosi, kad šeštadienį įvykusiame balsavime bus išrinktas lyderis, sugebėsiantis kovoti su šalyje didėjančiu nesaugumu, ekonominiais sunkumais ir skurdu.

70-metis valdančiosios partijos „Visų pažangiųjų kongresas“ (APC) kandidatas B. Tinubu gavo 8,8 mln. balsų, opozicinės Liaudies demokratų partijos (PDP) kandidatas Atiku Abubakaras – 6,9 mln., o Darbo partijos kandidatas Peteris Obi – 6,1 mln. balsų, rodo galutiniai rezultatai.

Nepriklausoma nacionalinė rinkimų komisija (INEC) patvirtino, kad B. Tinubu užsitikrino 25 proc. balsų dviejuose trečdaliuose iš 36 Nigerijos valstijų ir sostinėje – tiek, kiek reikia, kad jis būtų paskelbtas prezidentu.

Dar prieš galutinį balsų skaičiavimą Darbo partija ir Liaudies demokratų partija (PDP) paragino anuliuoti rinkimus ir teigė, kad buvo masiškai manipuliuojama rezultatais. Nebuvo aišku, ar jos kreipsis į teismą.

70-metis B.Tinubu, ilgametis politinis veikėjas, 1999–2007 metais dirbęs Lagoso gubernatoriumi, per rinkimų kampaniją skelbė, kad dabar jo eilė valdyti didžiausią Afrikos ekonomiką.

Jis žadėjo „atnaujintą viltį“, tačiau sulaukė varžovų klausimų dėl savo sveikatos, ankstesnių kaltinimų kyšininkavimu ir ryšių su M. Buhari, kuris, daugelio kritikų teigimu, netesėjo pažado padaryti Nigeriją saugesnę.

APC kampanijos būstinėje sostinėje Abudžoje ankstyvą trečiadienio rytą šalininkai džiūgavo ir šoko, kol buvo skaičiuojami galutiniai rezultatai.

„Jis tai darė anksčiau ir mes žinome, kad jam seksis geriau nei Lagose, – sakė 43 metų šalininkė Adenike Mutiat Abubakar. – Jis yra žmonių žmogus, štai kodėl visi jo nori.“

2023 03 01 08:48
Spausdinti