Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PASAULIS 2024
Nuo apartheido prie apatijos: po 30 metų nuo baltųjų valdžios PAR laukia lemiami rinkimai
Johnas McDermottas

Bene laimingiausios kada nors matytos eilės 1994 m. balandžio 27 d. susirinko PAR. Tą dieną milijonai suplaukė į pirmuosius visuotinius šalies rinkimus prie daugiarasės demokratijos išrinkti Nelsono Mandelos. Atėjo apie 86 proc. galinčiųjų balsuoti.

PAR gyventojams einant į rinkimus 2024-aisiais, džiugesio nebus. Šaliai rimtai įgriso korupcija, nusikalstamumas ir nedarbas. Analitikai numato, kad rinkėjų aktyvumas nesieks nė 49 proc. atėjusių balsuoti praėjusį kartą 2019 m. Gali būti, kad balsuoti pasivargins mažiau kaip ketvirtis iš gimusiųjų po 1994 m., kurie „gimė laisvi“.

Nuo to, kiek ir kurie PAR gyventojai ateis, priklausys, ar Afrikos nacionalinis kongresas (ANK), kuriam priklausė N. Mandela, pirmą kartą nuo 1994 m. visuotiniuose rinkimuose gaus mažiau kaip pusę balsų. Tokiu atveju ANK pagal šalies proporcingo atstovavimo sistemą neteks daugumos parlamente ir galimybės formuoti koalicinę vyriausybę. Bet dar svarbesnis klausimas, kokia ateitis laukia pačios PAR demokratijos?

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 31 14:00
Spausdinti