Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 20 d.


IZRAELIS IR „HAMAS“
Nuo dialogų iki protestų: solidarumas su Gazos aukomis kelia sumaištį Prancūzijos universitetuose liudijimai
Karolis Juršys
Scanpix
„Sciences Po“ studentų protestas Paryžiuje.

JAV universitetuose prasidėję Palestiną palaikantys protestai jau kurį laiką drebina ir Europos universitetus. Prancūzijoje į šią protestų bangą kol kas labiausiai yra įsitraukę senasis Paryžiaus Sorbonos universitetas ir prestižinis Prancūzijos politinių studijų institutas „Sciences Po“.

Naktį į gegužės 3 d. „Le Monde“ žurnalistė Ivanne Trippenbach Paryžiaus gatvėje prie pagrindinio „Sciences Po“ filialo užfiksavo trumpą, tačiau iškalbingą protestuotojų ir Prancūzijoje studijuojančių žydų interesams atstovaujančios organizacijos prezidento dialogą. „Ar jūs smerkiate „Hamas“?“ – šaukė pastarasis kreipdamasis į studentą, persisvėrusį pro pastato antro aukšto langą. Studentas atsakė smerkiąs, o tada kirto prezidentui atgal: „O jūs smerkiate izraeliečių bombardavimą Gazos Ruože?“ Šiuo klausimu dialogas ir užsibaigė.

Nors intensyviausi protestai vyksta Paryžiuje, kur įsikūrusi „Sciences Po“ būstinė, į juos įsitraukė ir už sostinės esantys mažesni studentų miesteliai. Keli jų studentai sutiko pasikalbėti su IQ ir papasakoti, kaip ir kodėl prasidėjo šie protestai, kurie vėliau išaugo į barikaduojamus universitetus ir kaukėtų studentų susidūrimus su policija, taip pat ko reikalauja studentai.

Kaip pokalbių pradžioje teigė pašnekovai, nepaisant protestuojančių bendruomenių bandymų iškomunikuoti, kad protestais ne siekiama palaikyti „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį 2023 m. spalio 7 d., bet pabrėžti Izraelio veiksmų keliamas humanitarines krizes Gazos Ruože, šie sulaukia lavinos kaltinimų antisemitizmu ir terorizmo kurstymu, o Mentono miestelio studentai, kaip teigė viena pašnekovių, sulaukė ir grasinimų iš „Sciences Po“ administracijos Paryžiuje.„Kai kurios studentės, kurios kiekvieną dieną į savo instagramo profilius keldavo tai, kas vyksta Gazoje, kad sprogdinami įvairiausi pastatai, ir kritikuodavo Vakarų lyderius, kad šie nieko nedaro, <...> vieną dieną iš Paryžiaus administracijos gavo elektroninius laiškus, kuriuose buvo liepta nustoti dalintis tokiu turiniu, taip pat grasinta, kad kitaip bus imtasi drausminių priemonių“, – IQ pasakojo tapatybės viešinti nepanorusi mergina.

2024 05 10 14:30
Spausdinti